číslo 42
vychází 4. 10. 2004

Zpět na obsah         

Televize
a film


FILM

Jaké je zákulisí Bushovy administrativy?

Postoj k nejnovějšímu Mooreovu dokumentu Fahrenheit 9/11, pamfleticky zacílenému proti americkému prezidentu Bushovi, často určovalo jen přesvědčení pisatele. Pokud s režisérovými názory souhlasil, pěl ódy, pokud měl výhrady, stavěl se odmítavě. Málokdy byl brán do úvahy profesní zdar či nezdar snímku samého. V něm totiž nacházím překvapující rozkolísanost, protože vedle vtipných, výstižně a nesmlouvavě zformulovaných postřehů, vytěžených z převzatých, často unikátních materiálů, Moore zařazuje i bezmála kýčařské, slzopudně dojímavé vsuvky (sám si je natočil), které ztrácejí jak vypravěčskou obratnost, tak sdělnost - mám na mysli jak idylu předválečného Iráku, tak vlekoucí se téma ženy, která v irácké válce ztratila syna.

Kde se Moore objeví, tam se o něho zajímá policieMoore se netají svým ostře odmítavým postojem k Bushovi a věru se nemusel příliš namáhat, aby nalezl dostatek usvědčujících materiálů. Umné sestavení do vazebně úderných epizod pak umocňuje výsledné sdělení, které Bushovi přisuzuje dílem neschopnost, dílem prodejnost. Zpochybňuje a současně zesměšňuje prezidentovy skutky, počínaje pochybným zvolením a konče úhybnými politickými manévry. Odhaluje úzké finanční vazby na Saúdskou Arábii a speciálně na rodinný klan spřízněný s vůdcem teroristů bin Ládinem, na nejrůznější "poradce", na sdělovací prostředky. Mimořádně působivé jsou lakonické, zlomyslně žertovné průhledy do konkrétního politického (i mediálního) zákulisí, jímž zjevně prosakuje zkorumpovanost - a jedině přebujelý komentář rozrušuje navozované kontexty, plně sdělné i bez doprovodného slova.

Moore se soustředí především na osudný teroristický čin z 11. září a jedno po druhém rozebírá chabá Bushova opatření. Vesměs zjišťuje znepokojivé mlžení vládních míst: ať již je to rychlé (bez jakéhokoli vyšetřování) odsunutí desítek členů bin Ládinovy rodiny ze Spojených států nebo zjevné vyvolávání atmosféry strachu. Upozorňuje, že útoky na Afghánistán a zejména Irák měly nejspíš odvést pozornost jiným směrem, ostatně i válčení provází důležitý aspekt - lze na něm vydělávat, zvláště když ve zbrojních firmách má Bush důležitý podíl. Musím zmínit i další důležitou okolnost: ve Státech posedlých soudními procesy zatím nikdo žalobou nezpochybnil zveřejněné informace ani nakládání s nimi. Už to mnohé napovídá.

JAN JAROŠ