číslo 46
vychází 1. 11. 2004

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 13. 11. 2004 Český rozhlas 2 - PRAHA - 16.30 hodin

Staří, ale dobří

Tina TurnerTině Turner (vlastním jménem Anna Mae T.) se už po nějaký čas přezdívá "rocková babička", čímž se naznačuje její udivující vitalita a dlouhověkost kariéry. Na hudební scéně působí již od konce padesátých let (tehdy s někdejším manželem Ikem). Její diskografie čítá desítky alb a značné množství hitů. I když se Tina Turner snaží dívat stále dopředu, nebrání se už přiměřenému bilancování. Vůbec poprvé za takřka padesátiletou kariérou se ze svých třiceti nejúspěšnějších písní rozhodla sestavit dvoudílnou autorskou kompilaci "All the best" (předtím vyšly toliko dílčí firemní výběry - mapující jednotlivé nahrávací kontrakty).

Tina Turner není ale zázračná bytost a je přirozené, že se musí ve věku přes šedesát už více či méně vyrovnávat s nástrahami stáří. Ve své knize "Vyspím se až v hrobě" píše: "Po náročném koncertu často spím nepřetržitě i 46 hodin. Někdy se i přistihnu, jak sedím na lavičce u břehu řeky Hudson a krmím holuby či racky. Taky občas ohlídám vnoučata, jejichž lásku si pravidelně kupuji pomeranči a banány. Ale jinak jsem plně aktivní."

V listopadu narozené Tině Turner, a především jejím nahrávkám z šedesátých let, budou věnovat publicisté Jiří Kasal a Richard Lhotský další vydání vzpomínkového písničkového pořadu Staří, ale dobří.

(jk)