číslo 7
vychází 7. 2. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Rok kohouta nebo rok Ivany Chýlkové?

V únoru začíná podle čínského kalendáře rok kohouta. Zatímco v nejlidnatější zemi světa zavládla nezvyklá svatební horečka, neboť kohout prý rád dělá z novomanželek vdovy, my se v našich končinách, zdá se, můžeme jen a jen těšit. Kohout totiž slibuje přinést řád, pořádek - a dodržovat zákony a předpisy prý teď půjde jako po másle. Nezbývá než doufat, že moudrý a pořádkumilovný kur přelétne i nad Prahou a dá konečně do pořádku mimo jiné i vztahy našich ctěných televizních stanic.

Česká televize už totiž, chuděra malá, opravdu neví, čí vlastně je. Diváků? Politiků? Reklamních zadavatelů? Nebo snad všeho lidu - i toho, co se na televizi vůbec nedívá? Její boj o sledovanost připomíná donkichotské pinožení proti větrným mlýnům. Ještě nejspíš nepochopila, že musí nabídnout alternativu, ne konkurenci za každou cenu. Okoukaný Život na zámku asi stěží uspěje proti stupidním, ale líbivým Rodinným poutům. A toho strachu kolem nové Ságy rodu Forsytů! Kolikrát se programové vedení ČT hrdinně odhodlalo Forsyty nasadit, aby se vzápětí vlastní odvahy zaleklo (co kdyby získali o procento méně, než se čekalo?) a seriál odvolalo, aby je vzápětí zase uvolnilo.

Zdá se, že v tomto lítém konkurenčním boji unikla lidem v ČT jedna maličkost: nasazení dvou vcelku kvalitních projektů - série Hop nebo trop a inscenace Hadí tanec - posloužilo jako působivá upoutávka Nově pro její nový seriálový hit On je žena! Ivaně Chýlkové se v poslední době naskytlo dost příležitostí, jichž se zhostila s talentem sobě vlastním, a Nova (nebo že by to byla jen shoda náhod?) si pěkně počkala, až konkurence vystřílí svůj kalibr a bude méně "nebezpečná". Mohlo to být naopak, ale co dělat... Koneckonců, veřejnoprávní televize a tak nízké taktiky? To snad ne!

Ale třeba to vážně ten kohout dá všechno do pořádku...

JANA CIMBUROVÁ