číslo 8
vychází 14. 2. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05
Repríza ve 22.10

Lyžování na Kavkaze

Rusové dostali k Vánocům a Novému roku od vlády pěkný dárek - celkem jedenáct dní volna v kuse. Od 31. prosince do 10. ledna se v ruských městech zastavil čas - přestaly vycházet noviny, většina obchodů si dala do výloh cedulku s nápisem Zavřeno a na úřadech nebrali ani telefon. Rusové se rozjeli na dovolenou. Ti bohatší zamířili na lyže do Francie, zbytek příznivců lyžování zůstal v Rusku. Moc možností tady ale není - Krásná Pollana, kam jezdí prezident Putin, nebo Kavkaz. Kdo si tam nezajistil ubytování dlouho dopředu, měl ovšem smůlu.

Všechny hotely pod Elbrusem, a že jich je více než deset, hlásí vyprodáno až do 9. ledna. Penziony nemají jedinou volnou postel, a tak zbývá jediné: zeptat se místních, jestli nechtějí na pár dnů pronajmout svůj byt. Prostě zazvoníte u dveří a zeptáte se, jestli není volno. Pokud se domluvíte na ceně, stěhují se nájemníci jinam - k sousedům, k příbuzným - a svůj kompletně zařízený byt vám pronajmou. Nikdo nechce žádný pas ani jiný doklad, platí se předem a hlavní roli hraje důvěra. Šedesátileté Jevgenije Malkarevové, která zrovna odchází ze svého třípokojového bytu, propůjčeného dočasně turistům, se ptám, jestli je to normální.

"Já si myslím, že je. Už několik let takto svůj byt pronajímám a všechno je zatím bez problémů. Lidem důvěřuji, proto nechci ani pasy, ale samozřejmě, že jednou za dva dny přijdu, ověřím si, že jsem byt nedala do rukou špatným lidem, podívám se, jestli něco nezničili. Ale jinak jsem spokojená. Lidé jsou čestní, nepodvedou vás."

Paní Jevgenije není jediná, kdo si takto přivydělává. Bydlí v pětiposchoďovém paneláku pod Elbrusem. Dům má pět vchodů a v každém z nich je deset bytů. A všechny jsou během novoročních a vánočních svátků pronajaté. Rodiny platí pouze za spotřebu energií a zbytek peněz jim jde do kapsy. Vybírá se až 500 rublů za jednoho člověka na noc, což je asi tak 450 korun. A to je pro místní hodně peněz. Paní Jevgenije si měsíčně vydělá jako kuchařka v turistické jídelně 2 500 rublů, když pronajme šesti lidem svůj třípokojový byt, za jeden den si přijde na stejnou sumu.

"Stává se, že se dvě, tři rodiny u nás v domě dají dohromady, nastěhují se k jedné a zbylé byty pronajmou turistům. Anebo se některé rodiny mezi sebou domluví tak, že jedna svůj byt pronajme, nastěhuje se k sousedům a těm platí za bydlení taky. Pochopitelně mnohem méně než turisti, aby ale vydělali všichni. Z toho, co si naspoříme za zimu, pak žijeme celý rok," vysvětluje paní Malkarevová.

Jenomže ubytování není to jediné, co kavkazskému lyžařskému středisku pod Elbrusem schází. Základní problém jsou lanovky. Čtyřicet let staré a navíc většinou jednosedačkové, rychlostí jízdy se také chlubit nemůžou. A tak musíte mít velkou trpělivost, než na vás přijde řada v nekonečné frontě. Zeptal jsem se správce lanovky, jestli se to někdy změní, jestli třeba nemají v úmyslu postavit trojsedačkovou lanovku.

"To víte, kdo by něco takového nechtěl? Naši hlavní šéfové nám slibují, že jakmile se objeví peníze, postaví nové lanovky, koupí se i rolba na upravování svahu, ale znáte to... Snad i pod Elbrusem a na Čegetu jednou vyroste dobré lyžařské středisko," přeje si Charis. Tak mě napadá, jestli vlastně někdo z nich viděl alpské středisko a služby v něm. "Naši vedoucí už několikrát vyrazili do Evropy, konkrétně do Chamonix. Podívali se, jak to tam funguje. Samozřejmě, že se to všem líbilo a že bychom také chtěli takové vybavení u nás. Ale to bude ještě trvat."

Kromě Rusů si jezdí na kavkazské svahy zalyžovat také cizinci, ovšem zřídka. Spíš je tady potkáte v létě při výstupu na Elbrus. Přesto jsem na sjezdovce objevil dva mladé Čechy. "Příjemně mě to překvapilo, čekal jsem, že to bude horší. Samozřejmě se to nedá srovnávat s nějakými evropskými středisky, kde je kompletní servis se vším všudy. Ale sjezdovky jsou výborné," říká třicetiletý Marek.

Spojení není zlé - z Moskvy létá denně do nedalekého Nalčiku několik leteckých společností -, možná ale bude pro někoho problém, že se lyžuje na severním Kavkaze, který si lidé spojují s válkou v Čečensku. Sylvie z Ostravy by místní svahy Čechům přesto doporučila. "Když se jim trochu tato oblast přiblíží, tak myslím, že nebude problém. Je tady bezpečno a nikomu tady nic nehrozí."

PETR VAVROUŠKA