číslo 10
vychází 28. 2. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


POEZIE V ROZHLASE

Neděle 13. března,Český rozhlas 3 - Vltava, 9.30 hodin

Milenci moře

Saint-John PerseHlas francouzského básníka, jehož jméno zní Saint-John Perse, jako by přicházel z neznámého času a z neznámých končin. Jeho metaforika a obřadné, rétorické chápání verše mají málo společného s uměleckou avantgardou 20. století. A přece jeho dílo bylo v roce 1960 oceněno Nobelovou cenou. Důvod té jinakosti je vlastně prostý. Saint-John Perse se narodil roku 1887 v "Západní Indii", na Antilách, na mrňavém ostrůvku, který nesl jméno jeho předků - rodiny Saint-Leger Legerů, na úpatí sopky a třtinových plantáží, které jeho rodině patřily.

Stará rodová kultura, skvělá studia v Evropě, četná přátelství s významnými básníky a spisovateli, mezi něž patřili například Francis Jammes, Paul Valéry, Joseph Conrad a Paul Claudel, určily jeho intelektuální horizont. A prožitek volného mořského obzoru určil jeho básnické směřování. Saint-John Perse je básníkem moře. Sám sebe pak nazval "básníkem dvojjazyčným", neboť mluví jazykem reality a imaginace. Báseň je pro něho zjevením a "ozářením srdce", kdy poezie se vynořuje z nitra bleskem, výbuchem, prolomením, záhadou inspirace. Jsou to velká slova, ale jak posluchač volného, fragmentárního pásma z básnické knihy Moře jistě pozná, nejsou to slova prázdná.

Literárně hudební pásmo z veršů francouzského básníka Saint-John Perse v překladech Jiřího Konůpka připravil Pavel Šrut.

(pš)