číslo 13
vychází 21. 3. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Sobota 2. dubna, Český rozhlas 2 - Praha, 0.07 hodin

Nenostalgický host Ondřej Neff

V prvním dubnovém Nostalgickém muzeu zábavy bude na své dětství, rodiče a léta dozrávání vzpomínat spisovatel a novinář Ondřej Neff. Už v devíti letech psal prý na psacím stroji tak, jak píše (nyní již na klávesnici počítače) dodnes - třemi prsty. Prvním jeho literárním dílkem byl tenkrát sci-fi rodokaps Piráti vesmíru; žánru sci-fi zůstal od dětství věrný až dodnes.

Ondřej NeffVzhledem k tomu, že Ondřej Neff vyrůstal v umělecké rodině, měl již od dětství řadu nevšedních zážitků ze společnosti mnoha slavných dospělých. A právě o těch nejveselejších zážitcích se rozpovídal. Jeho tatínek, Vladimír Neff, byl nejen známý spisovatel, ale také spolutvůrce mnoha filmů. Dva slavné už z počátku čtyřicátých let - Gabriela a Minulost Jany Kosinové - byly natočené podle jeho námětu a scénáře. Jako scenárista se Vladimír Neff podílel ještě na dalších šesti filmech, jeden z nich - Nezlob, Kristýno - napsal dokonce společně se svou ženou. (Vzpomínali jsme pochopitelně také na skvělý televizní seriál Sňatky z rozumu.)

Ondřejova maminka, Vlasta Petrovičová, byla známá divadelní i filmová herečka, zakládající členka Osvobozeného divadla Voskovce a Wericha a krátký čas též členka Divadla Vlasty Buriana. S Voskovcem a Werichem hrála v celé řadě jejich her, samozřejmě včetně jejich legendární prvotiny Vest Pocket Revue. Díky mamince a tatínkovi mohl Ondřej už v dětství poznat například filmové režiséry Friče a Kršku, ale také Jana Wericha, Adolfa Hoffmeistera a další osobnosti české kultury.

Jiné velké téma, na které se nenostalgický host Nostalgického muzea zábavy rozpovídal, byl život a dílo spisovatele Julese Vernea. Ve svém obdivu k Verneovi, od jehož smrti letos uplyne 100 let, šel Ondřej Neff tak daleko, že o něm napsal i knihu Podivuhodný svět Julese Vernea. Závěrečné vyprávění se nakonec ovšem stočilo k Internetu. Není žádným tajemstvím, že Neff žije již dlouhou řadu let v zajetí Internetu a že dnes vydává dokonce už několikeré vlastní internetové noviny.

A co zbývá ještě dodat? Že o všem, na co přišla řeč, dokázal Ondřej Neff mluvit nejen zajímavě, ale také s krásným suchým humorem a tak určitě nebudete litovat, když se 2. dubna (v noci z pátku na sobotu) zdržíte u rozhlasových přijímačů o trochu déle!

ONDŘEJ SUCHÝ