číslo 13
vychází 21. 3. 2005

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 28. 3. 2005 ČT 1 - 20.00 hodin

Ztratilo se kuře! Pomozte!

O velikonočním pondělí vyvrcholí už 7. ročník sbírkového projektu Nadace rozvoje občanské společnosti a ČT Pomozte dětem. Hlavním hřebem televizního vysílání bude večerní zábavný pořad, s programy věnovanými sbírce se však diváci budou moci setkávat po celý den od časného rána. Do vysílání budou živě vstupovat takzvaná Studia Pomozte dětem, která představí spojence a přispěvatele projektu a současně vyzvou diváky k příspěvkům. Dopoledne se na obrazovce objeví speciální vydání AZ Kvízu, do křesel soupeřů tentokrát usednou moderátoři tohoto soutěžního pořadu Eva Machourková a Aleš Zbořil a průvodci hlavním večerním programem Marcela Augustová a Tomáš Hanák.

Pomozte dětem patří k záslužným akcím, na nichž se ČT podílí Ostravské studio připravilo zvláštní vydání soutěžního programu Hodina pravdy. Zde mezi sebou budou pro změnu soutěžit dětské domovy. Korunu by všemu zmíněnému měla nasadit večerní živě vysílaná estráda Hledá se kuře. Vedle jejích průvodců Augustové a Hanáka se tu představí řada hvězd především z oblasti hudby. "Namátkou bych vyjmenoval skupiny Support Lesbiens, Burma Jones či Mig 21, zpěváky Ivana Hlase a Annu K (kteří k naší sbírce patří už dlouho), soubor české verze muzikálu Cats, podpořit nás přišla i první česká Superstar Aneta Langerová a třeba i Vilém Čok," upřesňuje Tomáš Přenosil, vedoucí projektu za ČT, který jedním dechem dodává: "Kromě toho už několik let průběžně po dobu několika měsíců vysíláme dokumenty v cyklu Kde peníze pomáhají. Snímky zavádějí diváky na místa a k dětem, kterým pomohly peníze vybrané v minulém ročníku sbírky." Vloni bylo vybráno přes 11,5 miliónu korun. V šesti uplynulých ročnících se pak na účtu projektu sešlo dohromady necelých 58 miliónů. Je to úctyhodné číslo, dokládá, že problémy dětí nám nejsou lhostejné.

Ani sbírce Pomozte dětem se ale nevyhnul všudypřítomný terorismus. "Potkala nás velice tragická událost: naše kuře, tedy symbol sbírky Pomozte dětem, bylo uneseno. Dostali jsme anonymní dopis, ve kterém únosci požadují výkupné," vysvětluje Tomáš Přenosil. Pořadatelé projektu tedy rozjeli velkou kampaň, během které sbírají peníze na výkupné. Únosci slibují další informace 28. března (tedy na velikonoční pondělí), kdy má být výkupné předáno. Doufejme, že jim sebraná částka bude stačit, kuře se vrátí na své místo a dál bude pomáhat při sběru finančních prostředků pro potřebné děti.

TOMÁŠ PILÁT


Úterý 29. 3. 2005 PRIMA - 22.00 hodin

Smrtící suvenýry

V alpském horském středisku kdosi vraždí sportující turisty a u obětí zanechává stejný suvenýr - skleněnou kouli. Kriminalisté zjistí, že všichni byli ubytováni v hotelu vedeném bratry Markusem a Wernerem Koflerovými, respektive jejich matkou. Koflerovi ovládli kdysi poklidnou vesnici a zaprodali ji masovému turismu. Kriminalisté odhalí, že v hotelu před lety zahynula údajně nešťastným pádem ze schodů modelka Claudie Rosenfeldová a čtyři nyní zavraždění turisté tehdy svědčili ve prospěch z vraždy podezřelého Markuse, který proto ani nebyl obviněn. Pátrání zkomplikuje vražda rodinného právníka Koflerových, který s dávným případem neměl nic společného. Zatímco motivem podezřelého Markuse mohla být snaha odstranit vydírající svědky.

Režie Peter Sämann. Hrají Harald Krassnitzer, Roswitha Szyszkowitzová, Alexander Strobele, Dennesch Zoudé, Phillip Hochmair a další.


Středa 30. 3. 2005 ČT 2 - 20.00 hodin

S tebou a bez tebe

Jejich rodiny bydlely vedle sebe a ony se kamarádily od dětství. Sdílely spolu své dětské sny, prošly spolu prvními zkušenostmi s cigaretami, sexem i drogou, vyrůstaly spolu, dospívaly spolu. Byly rozdílné jako noc a den, jako oheň a voda - a chtěly být jedno tělo jedna duše: Holly a Marina, dvě holčičky, které se v dětství rozhodly, že budou bytostí jedinou: Harinou... Téměř tři dekády - od roku 1973 do roku 2001 - sleduje režisérka Goldbacherová osudy svých hrdinek. Výšiny i propasti jejich přátelství: citu, který je obě vrchovatou měrou naplňuje, mnohdy ale i svazuje a dusí...

V hlavních rolích excelují Anna Frielová a Michelle Williamsová.


Čtvrtek 31. 3. 2005 ČT 2 - 20.00 hodin

Kniha života

Je 31. 12. 1999 a na letišti JFK v New Yorku se objeví Ježíš, se svou atraktivní asistentkou Magdalenou. Svět se trápí neodbytnou myšlenkou - bude konec století a tisíciletí znamenat zároveň konec života na Zemi? A právě proto je tu Ježíš. Bude třeba svést boj se silným Ďáblem za lidskou duši, riskovat hněv a zatracení nebes a vybojovat svůj vlastní boj o to, zaslouží-li si vůbec tento rod svou spásu. Neklidný obrazový kaleidoskop rychle se pohybujících záběrů a dynamický hudební doprovod ilustrují šílenost našeho přetechnizovaného světa, v němž člověk denně závodí s časem, nedojde však stejně dál než kdyby šel pomalu.


Pátek 1. 4. 2005 ČT 1 - 23.55 hodin

Riziko

Devatenáctiletý Seth Davis (Giovanni Ribisi) odešel z vysoké školy a živí se provozováním nelegálního kasina ve svém bytě. Jeho otec (Ron Rifkin), který je soudcem, však vůbec není nadšen a dá synovi ultimátum. Seth se rozhodne ucházet o práci u makléřské firmy, o níž slyšel, že ze svých zaměstnanců v krátké době udělá milionáře. Poctivě se učí, jak prodávat po telefonu akcie, a čeká na svoji příležitost. Časem však zjišťuje řadu nesrovnalostí a uvědomuje si, že se dostal k "pirátské" společnosti, která operuje mimo oficiální finanční kruhy. Režisér Ben Younger se údajně inspiroval vlastní zkušeností z přijímacího pohovoru u podobné firmy, která vysoce nátlakovou metodou telefonického uzavírání obchodů své klienty staví do neúměrného rizika.


Sobota 2. 4. 2005 NOVA - 22.00 hodin

Vzorec pro vraždu

Středoškolák Justin Pendleton je velmi inteligentní, ale samotářský student, který vzbudí pozornost svou slohovou prací, podle níž je součástí svobodného rozhodnutí spáchat sebevraždu nebo vraždu. Nikdo netuší, že on a jeho spolužák, bohatý a sebevědomý Richard Haywood, jsou kamarádi a že připravují dokonale promyšlenou vraždu. Její obětí se stane náhodně vybraná mladá žena, jejíž mrtvé tělo policie objeví v lese. Byla uškrcena a poté pobodána. Případ vyšetřuje energická a velmi neústupná Cassie a její mladý kolega Sam.

Režie Barbet Schroeder. Hrají Sandra Bullock, Ryan Gosling, Michael Pitt, Ben Chaplin, Agnes Bruckner a další.


Neděle 3. 4. 2005 ČT 1 - 20.00 hodin

Herecký koncert dvou hvězd na obzoru

Spojení Jiřiny Jiráskové a Jiřiny Bohdalové představuje už dlouhá léta pro televizní (i filmové) tvůrce velkou výzvu, ale zároveň velkou past: jedna hrává intelektuálky z lepší společnosti, druhá živelné ženy z lidu. Jediným, kdo se odvážil jejich osvědčené škatulky vyměnit, byl zatím pouze Jiří Adamec v seriálu Pojišťovna štěstí, kde Jirásková s gustem ztvárnila jednoduchou posluhovačku Kekulovou a Bohdalová moudrou, ač samorostlou Marii, oporu hlavní hrdinky. I když oběma herečkám nadělil život nepřeberné množství složitých postav, řekla bych, že stále ztvárňují tentýž typ. I obyčejná obvodní sestra je v podání Jiráskové dáma, i manželka vysokého politika je v podání Bohdalové pavlačová drbna.

Máme si pomáhat v nouzi? Na snímku Jiřina Jirásková a Jiřina BohdalováTaké Česká televize, jež nyní přichází s novou inscenací Povodeň, kterou podle scénáře Ivo Pelanta a v dramaturgii Jana Lekeše natočil mladý režisér Jiří Strach, s tímto schematem počítá. Jde o příběh dvou starších osamělých žen, jejichž životy spojila a zároveň rozdělila velká voda. Paní Gabriela (Jirásková) je vdova, žijící už roky v záměrné izolaci od okolního "sprostého" světa na malém městě. Se synem a snachou se nesnáší, sousedi jí vadí, uzavřela se do vzpomínek na někdejší zámožný život s manželem - sochařem, jehož osobu si čím dál víc idealizuje. Jednoho dne, v době velké povodně, spíše synovi k vzteku než pod vlivem rozumných úvah, se rozhodne poskytnout přístřeší někomu, komu voda vzala vše. A tak se v jejím životě objeví Jiřina (Bohdalová), prostá a zdánlivě nemotorná žena z pražského Karlína, a všechno se změní.

Karty jsou rozdány, herečky hrají jako o život, v těch nejjemnějších detailech postihují niterné pocity svých postav. Přesto tu zní cosi falešně. Jako bychom s každým jejich gestem byli v příběhu o krůček dál než ony samy. Scénář se totiž nespoléhá na jejich hereckou intuici, ale ve strachu o divákovo pochopení vkládá do děje nejrůznější berličky v podobě vysvětlování či polopatických sdělení.

Povodeň mohla být docela dobře čistě komorním duetem dvou žen, přídatné postavy, často zbytečně jednorozměrné, jsou nadbytečné. Ale pozornost si inscenace zaslouží určitě. Patří totiž v rámci původní televizní dramatické tvorby k těm lepším dílům.

JANA CIMBUROVÁ