číslo 13
vychází 21. 3. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Úterý 29. 3. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 20.05 hodin

Odysea speciál - Dánsko včera i dnes

Hans Christian AndersenA především Dánsko Andersenovo i andersenovské. Za obojím budeme tentokrát putovat - to abychom si připomněli 200. výročí narození pohádkáře - nebo spíš vypravěče příběhů, který dovedl i za obyčejnými věcmi objevovat zázraky.

My se pokusíme jít v jeho stopách a objevovat pro vás Dány i Dánsko jako zemi, která se může chlubit tím, že je bránou Skandinávie - dokonce dnes už mostem do Skandinávie (mosty totiž vzájemně spojují nejenom dánské ostrovy, ale i Dánsko se sousedním Švédskem).

Dánsko se skládá ze 450 ostrovů a ostrůvků, my se budeme snažit prozkoumat především dva z nich - Sjaeland a Fyn a hledat "to něco", co způsobuje, že Dánsko je zemí vypravěčů. Proč si Hans Christian Andersen tak podivuhodně hraje s obyčejnými motivy i nepohádkovými postavami? Čím nás okouzluje ten tajuplný Sever? Jak navazují současní "vypravěči" na andersenovské inspirace? Co spojuje dnešní Dány s Andersenem? Je pro ně víc než jenom "pomníkem"?

Odpovědi na všechny tyto a další otázky budeme hledat v Dánsku - a vysílat nejenom v Odysei. Pod záštitou velvyslance Dánského království Joergena Bojera vás od pondělí čeká celý týden laděný na dánskou "notu" - a samozřejmě i "andersenovsky".

Andersenovy pohádky můžete celý týden poslouchat v Hajajovi, Hans Christian bude i námětem Velkých osudů (o životě velkého pohádkáře bude vyprávět Michal Madry), v sobotním Toboganu se spolu s hosty v Divadle U Hasičů budeme učit Jak se dělá pohádka - tedy ta rozhlasová - a samozřejmě Andersenova. Poslouchejte s námi - vždyť přece příběh je to, co si pamatujeme...

ELIŠKA ZÁVODNÁ