číslo 13
vychází 21. 3. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Středa 30. 3. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 21.30 hodin

Rozhlasová akademie třetího věku

Z přednášky Mgr. Květy Svobodové vyjímáme: "Přívětivou krajinu zkomponoval Bedřich Smetana spolu s ostatními drobnými klavírními skladbami v druhé polovině padesátých let 19. století a oba cykly o čtyřech částech nazval Skici-Črty. Takovéhle skladbičky či jejich celé Bedřich Smetanacykly, ať již pod individuálním či souhrnným názvem Skici, Lístky do památníku, Písně beze slov aj., byly velmi oblíbenou formou hudebních romantiků, hlavně Felixe Mendelssohna-Bartoldyho nebo Roberta Schumanna, jehož hudební poetika byla v té době Smetanovi zvlášť blízká. Jak jste se mohli přesvědčit, je Smetanova Přívětivá krajina i při své drobné formě dokonalou lyrickou básní, jakýmsi skladatelovým emocionálním viděním Čech.

O láskyplném vztahu k přírodě, jejím krásám, čistotě, poezii i zákonitostem ovšem geniálně vypovídá slavná Pastorální symfonie Ludwiga van Beethovena z roku 1808. Hned první věta symfonie vykouzlí na začátku tou nejprostší hudební řečí - použitím smyčcových nástrojů, dřev a lesních rohů nádherný přírodní obraz plný jasu, nezměrného klidu a útěchy. Beethoven ji nadepsal Probuzení radostných pocitů při příchodu na venkov".

Kontrolní úloha: Charakterizujte stručně hlavní rysy hudební řeči Hectora Berlioze v proslulé Fantastické symfonii a určete podobné inspirační a skladebné postupy v jeho tvorbě.

(df)