číslo 13
vychází 21. 3. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 2. 4. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 16.30 hodin

Staří, ale dobří

Každé první vydání pravidelného vzpomínkového pořadu Staří, ale dobří má kaleidoskopickou podobu, kterou udává hrst "oldies" zajímavostí. Jednou z nich může být informace, že Agnetha, Björn, Benny a Anni-Frid neboli Frida, čtyři členové slavné hudební skupiny ABBA, se letos v únoru po více než 20 letech současně objevili na veřejnosti. Stalo se tak při slavnostní švédské premiéře muzikálu Mamma Mia, jehož autory jsou obě mužská B - Benny Andersson a Björn Ulvaeus - a který se svým dějem vrací do doby, kdy ABBA v 70. a počátkem 80. let minulého století často kralovala světovým hitparádám.

ABBAMamma Mia se již úspěšně hraje v 85 městech, avšak premiéru na domácí švédské půdě si odbyla až nyní, po šesti letech od svého vzniku. Za tu dobu představení vidělo přes 20 milionů lidí a někdejší hity skupiny, které jsou jeho součástí, byly přeloženy například i do němčiny, japonštiny nebo korejštiny. "Je krásné, že Mamma Mia konečně dorazila domů" řekl k tomu Björn Ulvaeus.

To, že se ve stockholmském hledišti divadla Cirkus zároveň objeví všichni čtyři "Abbané", nikdo předem netušil. Björn a Benny sice očekáváni pochopitelně byli, ale pozornost "ukradla" především Agnetha Fältskogová, z jejíž iniciativy skupina před více než 20 lety v roce 1982 zanikla a která se od té doby před fotoaparáty a kamerami objevuje jen velmi zřídka. Když se Agnetha posadila doprostřed hlediště, dav severských celebrit a pozvaných hostí se rozšuměl a každý se chtěl na vlastní oči přesvědčit, že je to skutečně ona. S radostí byla přivítána i Anni-Frid Lyngstadová, jediná členka skupiny, která dnes žije mimo Švédsko. Frida totiž bydlí ve Švýcarsku...

V pořadu kromě vzpomínky na skupinu Abba zazní písničky například Valerie Čižmárové, Raye Charlese a Krise Kristoffersona.

(jk)