číslo 14
vychází 29. 3. 2005

Zpět na obsah         

Hudba


TIP TÝDNE

Nejen pro fandy Sklepa je tu Lemura

Sobota 9. dubna, Písničky z druhého břehu, ČRo 2 - Praha, 21.04

Lenka VychodilováHerečka a zpěvačka Lenka Vychodilová alias Lemura Lepá (pseudonym z dob divadelních poutí ze začátku 90. let) patří ke generaci kumštýřů, která do povědomí širšího filmového, hudebního či výtvarného publika vstoupila s filmem Tomáše Vorla Pražská pětka. Z kvintetu snímkem zpopularizovaných nekonformních divadelních scén prošla hned třemi: v polovině 70. let stála u zrodu recitační skupiny Vpřed, spolupracovala i s výtvarným divadlem Kolotoč a od druhé poloviny 80. let s Divadlem Sklep. První profesionální roli získala v Ústředním loutkovém divadle, hrála také v Divadle v Řeznické, ve Viole, zpívala v Ypsilonce. V 90. letech působila v rádiích Mama a Limonádový Joe, objevila se v dalších filmech (Báječná léta pod psa, Mazaný Filip, Perníková věž), psala pro Českou televizi (cyklus Historky od krbu), účinkovala v představeních Divadla Archa (Opera La Serra, Za zrcadlem). V Arše je k vidění i v současné době, konkrétně v pásmu z povídek, deníků a korespondence Franze Kafky Piš, Kafka, piš! Dodnes je také jednou z "hvězd" recesní formace MTO Universal, interpretující šlágry normalizačních let.

První sólové album Lenky Vychodilové přibližuje další z jejích nynějších aktivit: písňový pořad Výprodej Lemury Lepé, uváděný většinou na prknech Balbínovy poetické hospůdky. Repertoár těchto šansonových večerů (i jejího studiového alba) zahrnuje jak písničky z populárních Besídek Divadla Sklep, tak starší skladby z éry skupiny Vpřed, převažují ovšem písně skladatele Michala Vícha, poloviny autorského a kabaretního tandemu Vích - Weinberger, z jehož posledního alba Víte, co leželo za městem Vychodilová pro své CD přezpívala hned čtyři písně (mj. Až vyjdou pécéčka, Jestli mě namíchneš). Jiné Víchovy skladby otextovala sama, vesměs v duchu rozpustilé sklepovské poetiky. Muzikanti z okruhu Sklepa ostatně tvoří i její doprovodnou kapelu - na klavír, klávesy a harmoniku tu hraje David Noll, na kytaru a akordeon Jiří Podzimek, na kontrabas a balalajku bývalý člen Nerezu Vladimír Vytiska, který je rovněž autorem titulní skladby.

Českým divadelním písničkám se už tradičně daří přežít představení, pro která byly napsány. Lenka Vychodilová takových písní ve svém jevištním i albovém "výprodeji" nabízí celou řadu. Mohly by potěšit nejen příznivce Sklepa, ale i starší posluchače, kteří si chytrého písničkového humoru užívali už v 60. a 70. letech v Semaforu nebo v Činoherním klubu, obdivovatele Šlitra a Suchého nebo Skoumala s Vodňanským.

MILAN ŠEFL

(Lenka Vychodilová: Výprodej Lemury Lepé. CD, 46 minut. Vyd. Total HelpArt/Sony Music, 2005.)

Písničky Lenky Vychodilové (na snímku) si můžete poslechnout v sobotu 9. dubna po 21. hodině na stanici Český rozhlas 2 - Praha