číslo 14
vychází 29. 3. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 7. 4. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 20.40 hodin

Satelit

Konstruktéři automobilů mají té otázky plnou hlavu. Dlouhé a nepěkné antény musejí vestavět do ladných tvarů karosérie. Moderní luxusní sedan obsahuje totiž kolem 18 různých antén. Začíná to anténou mobilního telefonu, pokračuje přes družicový navigační systém GPS a končí třeba u systémů, které ohlašují polohu v případě havárie. Jak vestavět antény do vozu a přitom nepoškodit linii karosérie? Na tom pracují celé týmy.

Plynule překládat z jednoho jazyka do druhého, to počítačům zatím moc nešlo. Vědci z Univerzity v Jižní Kalifornii ale vyvinuli nový software. Na základě pravděpodobnosti formuluje vlastní statistické metody; jazyku se snaží porozumět na základě předtím přeložených dokumentů. A jde mu to prý skvěle.

Na březnovém veletrhu CeBIT v Hannoveru bylo možné vidět skoro neuvěřitelné věci: Například firma Samsung vestavěla do mobilního telefonu fotoaparát s rozlišením sedmi megapixelů; takové mají profesionální fotopřístroje. Její největší plazmový televizor na světě vyniká gigantickou úhlopříčkou měří 2,6 metru.

BOŘEK OTAVA