číslo 14
vychází 29. 3. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 9. 4. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Tosca s Licitrou a Guleginovou z Met

Žádná z Pucciniho oper nevzbudila tolik nevraživosti a zároveň nadšení jako Tosca. Důvodem byla údajná hrubost až brutalita základního příběhu. Prvně viděl Giacomo Puccini toto Sardouovo vypjaté drama ve Florencii v roce 1895. Toscu tehdy hrála slavná francouzská tragédka Sarah Bernardová. Už tři roky poté začal Puccini komponovat tento zpěvoherní příběh podle italské adaptace Luigiho Illiky a Giuseppe Giacosy, kteří původních pět dějství zeštíhleli na tři. Prý se tito horkokrevní italští literáti hodně hádali, Giacosa chtěl více veršů a méně akčního příběhu. Poslední slovo však měl skladatel. Vynechal ještě jednu árii, kterou měla Tosca zpívat ve třetím jednání nad Cavaradossiho mrtvolou. Puccini trval na tom, že opera musí skončit krátce po malířově popravě a tvrdil, že by tato árie měla název "kabátová", protože obecenstvo by se už během ní oblékalo.

Giacomo PucciniPuccini nechtěl psát nabubřelou hudbu ve stylu velké francouzské opery. Zakládal si při kompozici na velké přesnosti a téměř nepodstatném detailu. Například Otec Pietro Panichelli mu podával informace o gregoriánském chorálu, zpívaném tehdy v římských kostelech. To se stalo základem pro Te Deum na konci prvního dějství, kde na vrcholu slavnostní modlitby Scarpia vášnivě křičí: "Tosco, ty jsi mne přinutila, abych zapomenul na Boha". Puccini také znal přesné ladění velkého zvonu na Svatém Petru, který se rozezní na počátku třetího jednání.

Světová premiéra Tosky se uskutečnila v římském divadle Teatro Costanzi 14. ledna 1900 podle přání skladatelova nakladatele Riccordiho, který chtěl i při prvním uvedením zachovat neopakovatelnou autentičnost místa: kostel Sant´Andrea della Valle, palác Farnese a Andělský hrad. V obsazení první noci díla čteme jména Haricley Darclée, Emilia de Marchiho a Eugenia Giraldoniho. Už rok poté byla Pucciniho Tosca uvedena v Metropolitní opeře v New Yorku. Praha ji měla možnost poznat v českém jazyce už v roce 1903.

IVAN RUML