číslo 14
vychází 29. 3. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Neděle 10. 4. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA - 8.05
Repríza 14. dubna, ČRo 2, 14.30

TOULKY ČESKOU MINULOSTÍ - 511

Rodinné paměti jedné šlechtičny

V týto knize je zaznamenáno, kdy jsem já, Alžběta Lidmila Tengnaglovna, veselí měla s urozeným panem, pánem Rudolfem Adam svobodným pánem z Lysau a na Novým Stránově. Též kdy mně Pán Bůh s mým nejmilejším pánem, který dítě dáti ráčil a kdy zas který dítě umřelo a rozličný jiný věci, též smert mý paní mateře, pana otce a sestra a přetěžký pád z koně mýho milýho pána.

Milá paní Alžběta Lidmila z Lisova to vlastně v titulu svých pamětí, napsaném vlastní rukou na svrchní straně kožených desek, vysypala všechno. Od svatební veselky až po skutečnost, jak její urozený manžel spadl z koně. Milá paní Alžběta Lidmila si svoje narození nevybrala nejšťastněji. Přišla totiž na svět právě uprostřed třicetileté války, roku 1639. Její otec byl urozený a statečný rytíř, pan Rudolf Tycho Gansneb Tengnagl z Kampu a na Šádově Lhotici.

Nový Stránov na kresbě Karla Hynka Máchy asi z roku 1833Maminka urozená paní Alžběta Františka Tengnaglová, rozená Beřkovská ze Šebířova, paní na Šádově Lhotici na tom byla rodopisně ještě trošku líp, protože její dědeček - Franz Gansneb Tengnagl z Kampu působil jako pomocník slavného astronoma rudolfinské Prahy Tychona Braheho. (Dle některých tvrzení seriózních historiků dostal podle pana Tengnagla z Kampu svoje jméno pražský ostrov Kampa. Tengnaglům tady skutečně jeden dům patřil, ale dávat do souvislosti jejich přídomek a jméno Kampa je příliš násilné.) Nezůstalo jenom u pomocnictví vědeckého, leč došlo i ke svazku intimnímu. Franz si vzal za ženu Tychonovu dcerku Alžbětu. Což znamená, že naše spisovatelka rodinných pamětí Alžběta Lidmila byla pravnučkou Tychona Braheho. Ve zralém věku osmnácti let se Alžběta Lidmila provdala za Rudolfa Adama z Lisova a na Novém Stránově. Tento rod pocházel z Braniborska a teprve pantáta ženichův získal v Čechách inkolát a stal se příslušníkem panského stavu.

Já, Alžběta Lidmila, rozená Tengnaglovna z Kampu s urozeným panem, pánem Rudolfem Adamem svobodným pánem z Lysau a na Novým Stránově veselí jsme měli. Oddával nás pan páter Zbraslavský, prelát Hradu pražského v kapli svatého Václava na Hradě pražském...

Hned po svatbě odjeli novomanželé na Nový Stránov (panství leželo nedaleko Mladé Boleslavě), kde pak strávila podstatnou část svého života. Během jejího - na svou dobu - neobvykle dlouhého manželství, které trvalo 28 let, se jí narodilo patnáct dětí, řada z nich však v útlém věku zemřela. I manžel jí odešel, sotva dosáhla věku pětačtyřiceti let, ona sama zesnula jako devětapadesátiletá. Nový Stránov byl v držení jejích potomků až do roku 1794.

JOSEF VESELÝ