číslo 15
vychází 4. 4. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 14. 4. 2005 Český rozhlas 6 - 20.10 hodin

Dcera nepřítele státu Eva Vláhová

Eva Vláhová je jednou z dvanácti dcer bývalých politických vězňů, jejichž osudy posloužily čechoamerické psycholožce Janě Švehlové ke zpracování politicko-psychologické studie Dcera nepřítele státu. Díky těmto "dcerám" a jejich pohnutým životním příběhům, z nichž některé už byly v cyklu Pamětníci vysílány, se česká i americká veřejnost začíná dovídat pravdu o psychických traumatech dětí politických vězňů v 50. letech.

Když v roce 1954 odsoudili v procesu se sociálně-demokratickým exministrem Laušmanem také Ladislava Retta, bylo jeho dceři Evě teprve jedenáct a její nevinně odsouzený otec dostal trest o stejném počtu let. Jeho "proviněním" bylo, že se jako aktivní člen sociální demokracie v roce 1948 "nepřipojil" a nestal členem KSČ. Následovalo sledování tajnou policií, postihy v zaměstnání (Evin otec pracoval jako úředník v ostravských dolech), stěhování rodiny, nakonec zatčení a ponižující domovní prohlídky. Po rozsudku "obvyklá" muklovská anabáze: těžba uranu v táboru Bytíz, Pankrác, Leopoldov a znovu Bytíz, kde svého otce tehdy už šestnáctiletá dcera krátce navštívila a způsobilo jí to šok.

O tom, jak se dál utvářel život dcery politického vězně Evy Rettové, provdané Vláhové, o jejích školních letech, o matce, která se musela těžce protloukat a otci po návratu z kriminálu, a také o současném životě Evy Vláhové uslyšíte v pořadu Pamětníci - osudy, které nesmějí být zapomenuty, který v režii Hany Vohryzkové pro šestku Českého rozhlasu připravuje šéfredaktor revue Prostor Milan Hanuš.

(mh)