číslo 26
vychází 20. 6. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Soboty 2. a 16. července, Český rozhlas 2 - Praha, 0.07 hodin

V červenci s Vlastou Průchovou

Vlasta Průchová s Ondřejem SuchýmV červencových reprízách dvou vybraných pořadů z cyklu Nostalgické muzeum zábavy si připomeneme setkání se zpěvačkou Vlastou Průchovou, živou legendou československého jazzu, které se uskutečnilo v jednom krásném jarním sobotním odpoledni roku 2003 ve společenském minicentru v Šemanovicích u Kokořína. Vlastu Průchovou zde doprovázeli dva vynikající muzikanti, klavírista Zdeněk Zdeněk a kontrabasista Vít Fiala, především jsme si ovšem všichni společně povídali. Paní Vlasta vzpomínala na své krásné manželství s mužem, jenž jí byl v lásce a obdivu k jazzu podporou i vzorem; MUDr. Jan Hammer byl známý pražský kardiochirurg, ale též známý hráč na vibrafon a kontrabas, ba i zpěvák a skladatel. Také jsme si při archivní nahrávce Blues pro malého chlapce připomněli syna Vlasty Průchové a Jana Hammera staršího, jejich malého Honzíka, který s jazzem začínal už opravdu jako dítě a záhy jeho Junior trio putovalo i za hranice naší země. (Dnes žije Jan Hammer mladší v Americe a je světově uznávaným hudebníkem a skladatelem filmové hudby.)

Kolem jazzu se v Šemanovicích točil prakticky celý rozhovor, a to i tehdy, když jsme se v řeči s paní Vlastou dostali třeba do její kuchyně a k vaření. Také u Hammerů se totiž setkali s českou kuchyní během své návštěvy Prahy největší jazzoví velikáni, jakými byli Louis Armstrong, Count Basie či Duke Ellington.

V obou pořadech, do nichž byla tato veřejná rozhlasová nahrávka s Vlastou Průchovou rozdělena a které nyní ČRo 2 - Praha reprízuje, zazní samozřejmě celá řada písniček Zbývá jen dodat, že mezi nimi bude dominovat ta, která se v podání Vlasty Průchové stala skutečným evergreenem - Docela všední obyčejný den.

ONDŘEJ SUCHÝ