číslo 27
vychází 27. 6. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Puritánství vládne nejen Amerikou

Je známo, že v Americe můžete bez omezení holdovat orgiím násilí (na filmovém plátně či obrazovce) a vlastnit třeba celý arsenál zbraní, nic divného na tom nikdo nespatřuje. Zato "oplzlosti" mohou mít přímo rozkladný účinek, a proto se doslova roztáčí novodobé křižácké tažení proti nim. A doslova, neboť křesťanští fundamentalisté se postavili do čela tohoto boje, hledajíce spojence ve vlivných politických kruzích. Vadí sprostá slova v rozhlasovém vysílání, brojí se proti hanbatým obrázkům statickým i pohyblivým.

Amerika se vyznačuje roztodivnými pravidly, neboť každý ze států si může legislativu upravovat takříkajíc podle míry - zatímco třeba na Havaji může mládež beztrestně souložit již od čtrnácti let, na jihu či ve vnitrozemí USA může čekat i do sedmnácti. A případný provinilec, který všeliká omezení ani netuší (a sexuální osvěta je jistě považována za nástrahy ďáblovy), se snadno může ocitnout nejen před soudem, ale také v internetovém seznamu sexuálních násilníků.

O tom všem pojednával dvojdílný francouzský dokument Amerika, jak ji neznáte. Tvůrci tu předvádějí vskutku neodbytnou, investigativní žurnalistiku, vytrvale pronásledují všelijaké předáky, aby z nich vymámili nějaké směrodatné stanovisko. Překvapuje nikoli bezcitnost, spíše zabedněnost, ba zaslepenost "ochránců mravů" - odvolávají se jak na znění zákona, tak na veřejný prospěch svého působení. Navíc: co stojí v bibli, vnímají jako nadčasové a všeobecně závazné, veškeré poznání i mrav vychází jen z ní a není mimo ni.

Z jejich bezvýhradného, často i agresivního přesvědčení o vlastní pravdě opravdu mrazí. To už nejsou směšní podivíni. Takto se skutečně mohou rozjíždět nenávistné akce proti všemu, co nezapadá do předem daných norem, mravních, náboženských, jakýchkoli jiných. Ukazuje se, že tolik proklamovaná "politická korektnost" a názorová vstřícnost jako základní pilíř americké demokracie je pouhým nátěrem, pod nímž se skrývá hrozivé podhoubí nesnášenlivosti a fanatismu.

JANA CIMBUROVÁ