číslo 27
vychází 27. 6. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Neděle 10. července, Český rozhlas 2 - Praha, 11.05 hodin

Přeučil a Hrušková jsou doma

Jedno lidové rčení říká: Host do domu, hůl do ruky. Máme štěstí, že v rodině pana Jana Přeučila asi tohle úsloví neznají, protože nás i v nedělním dopoledni uvítali velice mile a přívětivě. Snad tomu napomohlo i jiné přísloví, jehož je pan Přeučil vyznavačem: S kloboukem v ruce projdeš celý svět. Právě proto, aby mohl tuto dávnou moudrost naplnit, nosí pan Přeučil s takovou oblibou klobouky. A prý to není levná záležitost. Koupí si totiž klobouk určité barvy - dejme tomu fialový - a k tomu si potom musí nakoupit další oblečení tak, aby vše barevně ladilo.

Ale zpět k naší návštěvě. Popelka byla pochopitelně doma také. Jak jinak, když už náš titulek hlásí, že všichni jsou doma. Ovšem bylo zajímavé, že se nám představila jako Eva Hrušková, manželka pana Přeučila. Díky v televizi reprízované starší inscenaci jsme ale věděli své. Je zajímavé, jak někdy splyne herec s určitou postavou, kterou kdysi vytvořil, natolik, že si prostě nechceme realitu přiznat.

Bydlí na Vinohradech, vlastně jen kousek od rozhlasu, ve čtvrtém poschodí staršího domu. Naštěstí s výtahem. Jim by ovšem výstup do čtvrtého patra nevadil. Jsou v dokonalé kondici, stále žijí naplno, což také znamená, že pečují o své zdraví.

Řeč se stočí na to, jak je důležité pro udržení postavy pravidelně cvičit. Eva Hrušková například šlape na rotopedu a u toho si čte. Myslí na duši i tělo, nic nezanedbává. Její manžel zase vždycky vstane o čtvrt hodinky dříve než musí, bez ohledu na to, jak je časně. To proto, aby si mohl po ránu v klidu zacvičit a také se patřičně rozmluvit. Hlas je jedním z hercových nástrojů, proto i o hlas musí pečovat. Mnozí z nás ovšem ráno místo jazykolamů a rozmlouvání se musíme přemlouvat, abychom vůbec vstali.

Byt u Přeučilů je útulný, paní Hrušková servíruje kávu v krásném servisu, prostě vládne zde pohoda. Snad ji pocítíte také, když si poslechnete reprízu zvukového záznamu, který jsme z naší návštěvy pořídili.

VLADIMÍR BERNÁŠEK