číslo 27
vychází 27. 6. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Pondělí 4. 7. 2005 Český rozhlas 2 - PRAHA 0.05 hodin

Tři těžká období dětí

Prof. MUDr. Vratislav Schreiber nechce v Meteoru strašit mladé maminky, ale určitě není na škodu, když budou vědět, že ta roztomilá dětská baculatost nemusí být pro jejich potomky dobrá. Platí to jak o novorozencích a batolatech, tak dospívajících. To všechno jsou kritická údobí, ve kterých tělesná váha ovlivňuje budoucí zdraví.

V prvním údobí života se formují tělesné tkáně i metabolismus a když je novorozenec lehčí nebo naopak těžší, bude potřebovat v dalším životě zvýšenou péči, aby v dospělosti nestonal na cukrovku, arteriosklerózu nebo další metabolické nemoce.

U batolat existuje kritické období ve věku mezi dvěma a čtyřmi roky, kdy by děti neměly výrazně tloustnout. Když k tomu mají sklon, musí dětský lékař mamince poradit se stravou dítěte a musí ji vést k tomu, aby se sklon k nadváze zastavil - jinak je v pozdějším životě opět dítě ohroženo cukrovkou a arteriosklerózou.

Ve Spojených státech se v letech od roku 1979 do roku 1999, tedy za dvacet let, výskyt metabolických komplikací dětské obezity ztrojnásobil. 60 % dětí s nadváhou má jeden nebo více rizikových faktorů pro vznik arteriosklerózy - zvýšený krevní tlak, zvýšenou hladinu tuků v těle nebo zvýšenou hladinu inzulínu.

Obezita v dospívání je stejně nebezpečná jako v mladším věku a navíc je spojena s psychologickými problémy - posměchem okolí, omezením možnosti normálního zapojení do skupinových aktivit vrstevníků, starostmi o šaty. To platí hlavně pro dívky, ale zdraví je ohroženo i u obézních dospívajících chlapců, a to opět cukrovkou, arteriosklerózou a rovněž psychologickými problémy. To vše ukazuje, že nejde o to mít baculaté dítě jako projev hojnosti, ale o to, aby dítě baculaté nebylo a uchránilo se tak před nemocemi.

(bi)