číslo 27
vychází 27. 6. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Sobota 9. 7. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 19.30 hodin

Figarova svatba v zemi věčného ledu

Hned tři mouchy jednou ranou musí zabít hrabě Almaviva, chce-li se dostat do ložnice krásné komorné Zuzanky. Předně je třeba přelstít chytrého Figara, dále zahnat dotěrné páže Kurt KopeckyCherubína a konečně obelstít svoji manželku. Trochu moc úkolů na degenerovaného feudála, který se nakonec stane obětí svých intrik a záletného chtíče. Zápletka končím tím, že v zšeřelém loubí zámeckého parku objímá znavený aristokrat vášnivě vlastní ženu.

Za tímto příběhem, který důvěrně známe o názvem Mozartova Figarova svatba, se nevypravíme do císařské Vídně, ani za žhavými paprsky do španělské Andalusie, kde se vlastně původní děj koná, ale vydáme se prostřednictvím Operní sezony Eurorádia na daleký sever až do Reykjavíku. Odtud budeme sledovat představení Islandské opery a seznámíme se pod taktovkou Kurta Kopeckého (pozn. red. - "typické" islandské příjmení) s předními sólisty této odlehlé země. Titulnímu Figarovi propůjčil svůj hlas Olafur Sigurdarson, který je zároveň uměleckým šéfem tohoto zpěvoherního domu, majícího zvláštní název Gamla Bio. Zuzanku ztělesňuje Hulda Björk Gordarsdóttir, která vystudovala Royal Academy of Music v Londýně, a nedávno zpívala Jenůfu z Janáčkovy Její pastorkyně v Norské národní opeře v Oslu.

Mozartova Figarova svatba na libreto Lorenza da Ponteho vychází z komediální trilogie, kterou původně napsal Pierre-Augustin Caron, známý pod jménem Beaumarchais. První díl Lazebník sevillský byl mj. zhudebněn Paisiellem a Rossinim. Druhý díla La folle journée, ou Le mariage de Figaro dokončil francouzský dramatik v roce 1781, tedy pět let před vídeňskou operní premiérou. Uskutečnila se 1. května 1786 v Burgtheatru s Mozartem, dirigujícím od cembala. Třetí díl Figarovské trilogie má název Provinilá matka a zhudebnil ho až ve 20. století francouzský skladatel, příslušník Pařížské šestky Darius Milhaud.

IVAN RUML