číslo 28
vychází 4. 7. 2005

Zpět na obsah         

Tipy ČRo


Čtvrtek 14. 7. 2005 Český rozhlas 3 - VLTAVA - 9.00 hodin

Fritz Reiner diriguje Chicagský symfonický orchestr

Maďarský dirigent světové proslulosti Fritz Reiner (*19. 12. 1888, Budapešť) studoval na Královské maďarské akademii a renomované Akademii Ference Liszta, která dala světu takové osobnosti jako byli Bartók, Kodály, Dohnányi, Szell, Ormandy, Solti nebo Dorati. Praktický Reiner vystudoval také práva na Budapešťské univerzitě. Ve věku 20 let se stal sbormistrem Budapešťské opery a o dva roky později stanul u dirigentského pultu Budapešťské lidové opery. V letech 1914 až 1922 působil jako hlavní dirigent Královské opery v Drážďanech, kde spolupracoval s Richardem Straussem na jeho ranných operách a dirigoval německou premiéru jeho opery Žena bez stínu.

V roce 1922 odešel do USA a se stal dirigentem Symfonického orchestru Cincinnati. Americké občanství získal v roce 1928. O čtyři roky později byl povolán na Curtisův hudební institut ve Filadelfii, aby se ujal oddělení dirigování operní a orchestrální hudby. Dalším působištěm Reinerovým se stal Pittsburský symfonický orchestr a po desetiletém vedení tělesa (1939-1948) byl pozván do Metropolitní opery. V roce 1953 se stal hudebním ředitelem Chicagského symfonického orchestr a učinil z něj světově uznávaný ansámbl. Doktor Reiner odešel ze svého místa v roce 1962 a následujícího roku 15. listopadu v New Yorku zemřel.

Fritz Reiner byl uznávaným dirigentským tvůrcem mimořádné hudebnosti, jehož genius se uplatnil jak v operetní, tak orchestrální hudbě a kromě toho proslul jako nedostižný dirigent svižných valčíků Johanna Strausse.

RAFAEL BROM