číslo 30
vychází 18. 7. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Krejčík v neděli v osm večer

Snad díky tomu, že mou mysl zabíral v uplynulém týdnu ponejvíce karlovarský festival, vepsala se mi do televizní paměti hlavně neděle. Tematický večer, který nám - částečně neplánovaně - připravila Česká televize na obou svých programech, byl dokonalou veřejnoprávní bombou. Nebýt úmrtí Jiřího Kodeta a snahy zařadit některý z jeho snímků jako poctu, vyznění nedělního večera by zdaleka tak výrazné nebylo. Ale ti z diváků, kteří se těšili na Krejčíkovu komedii Dědictví slečny Innocencie, jistě nebyli zklamáni "náhradními" Pelíšky - zvlášť, když si zde mohli oblíbeného režiséra vychutnat coby herce.

Zatímco na ČT 1 v poklidu plynul příběh dvou rodin v jednom domě, na ČT 2 jsme mohli sledovat příběh jednoho domu dvou rodin. Zní to divně, ale je to přesně tak. Přesto (nebo právě proto?), že Dům v Praze je dokument (a navíc francouzský), vypráví o lidských osudech a hlavně o novodobé historii naší země daleko výmluvnějším způsobem než Pelíšky se svým zlatavým filtrem idealizace. Jeho autor a režisér Stan Neumann, který je po matce Francouz a od svých deseti let žije v zahraničí, se rozhodl natočit film o svém rodném domě, který se pomalu, ale jistě s postupujícími léty stále více rozpadal.

Sleduje sisyfovské úsilí své příbuzné Šárky a jejího velmi mladého syna o zajištění generální opravy domu, k němuž, stejně jako samotného Stana, ji vážou vzpomínky ne zrovna nejradostnější. Dům totiž nechal postavit slovutný komunistický básník S. K. Neumann, žili tu ale dva jeho potomci: slavný herec, představitel roztomilých popletů Stanislav Neumann, a zároveň jeho sestra Lála, jež s komunistickými ideály na rozdíl od bratra a jeho rodiny nechtěla mít nic společného. Nad pohnutými osudy všech členů Neumannovy rodiny, ať už sloužili režimu či byli jeho odpůrci, a hlavně nad pozoruhodným obrazovým ztvárněním filmu, se místy tají dech.

A aby toho nebylo málo, uvedl druhý program pozdě v noci reprízu maďarského filmu Chico. O čem byl? O chlapci, který se narodil do židovsko-katolicko-aristokraticko-komunistické rodiny, byl svědkem několika převratů a jako novinář se zdánlivě jasným "světonázorem" se ocitne v Jugoslávii uprostřed válečných hrůz.

Je vidět, že České televizi změna ve vedení programu nadále svědčí...

JANA CIMBUROVÁ