číslo 31
vychází 25. 7. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Okurky, socialistická láska a řád pro Káju

Krutě jsem se mýlila, když jsem považovala toto léto za okurkovou sezónu. Děje se tolik zajímavých věcí, že jeden pak ani neví, o čem psát. A televizní vody vypadaly z počátku týdně tak fádně! Alespoň podle programu - tu Televarieté, tam Major Zeman, támhle zas střihák k narozeninám Karla Gotta... Pod povrchem - a tentokrát i v zákulisí - to ale pořádně vřelo.

Komika bratří Marxů nemá s marxismem opravdu nic společnéhoV nedávných Literárních novinách vyšel rozhovor Matěje Stropnického s ministrem kultury Pavlem Dostálem, který upozornil na fakt, že z postupného mizení reklamy z České televize budou mít prospěch komerční stanice a že podle všeho došlo k dohodě ředitele ČT se šéfy Novy a Primy. Uvítal by proto Janečkovo odvolání. Jako by nevěděl, že českou specialitou je naplňování pořekadla "aby se vlk nažral a koza zůstala celá".

Shodou okolností se právě v týdnu uveřejnění článku vzácně sladily Nova a ČT v oslavě miláčka televizního publika všeho věku - Karla Gotta. V sestřizích pochopitelně nechyběly staré dobré písně z dob normalizace a vtipkování z televizních Silvestrů, které tupily české dušičky víc než víno Sklepmistr. A to ještě náhoda neměla dost: v neděli jsme se v pořadu Bez obalu dověděli o nejnovější aktivitě poslanců. Několik desítek z nich (napříč politickým spektrem, takže se vedle komunistů symbolicky ocitli i jejich bývalí "opoziční partneři", mj. Tlustý a Langer) totiž připojilo svůj podpis pod petici adresovanou prezidentu republiky. Nejde v ní o nic menšího než o to, řečeno slovy klasika, daj-li či nedaj-li Gottovi medaili. Ušlechtilí mužové! Vždyť zabývat se tak přízemními věcmi jako stoupající kriminalita a utíkající zločinci je tak přízemní...

Prima, jako by si chtěla něco vynahradit, zase uvedla v neděli odpoledne přízračně hloupou a zlou (českou) komedii Chlap jako hora - byla o tom, jak se hnusný individualista nakonec zařadil do šedého davu. Ještě že Česká televize nám nakonec spravila chuť marxovskou Nocí v opeře. Pro nezasvěcené: s Karlem Marxem to vážně nemělo nic společného!

JANA CIMBUROVÁ