číslo 34
vychází 15. 8. 2005

Zpět na obsah         

Televize
a film


TV TIPY

Pondělí 22. 8. 2005 ČT 2 - 21.30 hodin

Říkat, co si opravdu myslíte, se nevyplácí

Za úsměvy se může skrývat nevraživostČeská televize uvedla v prázdninovém období cyklus nazvaný Americké nezávislé léto - každé pondělí jsme mohli spatřit film, který se do tuzemských kin zpravidla nedostal, spíše se mihnul na videu. Vesměs se jednalo o projekty nízkorozpočtové, které nemínily získávat pozornost nějakými senzačními atrakcemi - naopak upřednostňovaly poklidné vyprávění a zájem o všední dny všední Ameriky. Soustředily se na mladé hrdiny, kteří se vyrovnávali se svými existečními i citovými problémy, ať již pocházeli z jakéhokoli prostředí.

To platí rovněž pro snímek Nepovedený večírek. Natočili jej Alan Cumming a Jennifer Jason Leighová, oba původní profesí herci. Takže není divu, že i své postavy, manželský pár, který se chystá na oslavy šestého výročí své svatby, spojili s uměním, byť nejsou tak úspěšné jako jejich představitelé. On se ne zcela důstojně živí psaním, ona si jen nerada připouští, že dny herecké slávy již odezněly. Do jejich přívětivého domu se pozvolna sjíždějí hosté, jimž tvář propůjčili leckteří slavní kolegové: Kevin Kline, Gwyneth Paltrowová, Jennifer Bealsová, která kdysi zazářila ve Flashdance...

Nepovedený večírek využívá oblíbeného půdorysu, jakým je hromadná oslava. Značný počet postav, které se dočasně ocitnou pohromadě, totiž dovoluje rozehrát vzájemně se protínající osudy, po pokryteckých úsměvech se vynořují vzájemné sympatie i nevraživosti. Přibývající alkoholové opojení narušuje prvotní pohodu, umocněnou i slunným dnem, v němž rodinná slavnost začíná: na povrch vyvěrají dávné křivdy a výčitky. I když vyprávění začíná úsměvně, záhy se ukáže, že pod zábavným a někdy i jízlivým žertováním se tají temnější pohnutky, závist, pohrdání i žárlivost, jejichž obnažení vede ke konfliktům.

Jistě oceníme vtipně i přesvědčivě napsané dialogy, nevtíravě duchaplné, které plynou naprosto uvolněně. Velký důraz je položen na herecké ztvárnění: kamera ponejvíce zůstává nehnutá, aby umožnila vyniknout herecké akci, aby v celistvosti zachytila její vývoj. Vznikl sice nenápadný snímek, který nesděluje nic převratně nového, avšak ukazuje, že tytéž mezilidské spory sužují lidi snad kdekoli na světě.

JAN JAROŠ


Úterý 23. 8. 2005 ČT 1 - 20.00 hodin

Akce Jelcin

Než přijmete životní zakázku, zjistěte si, zda v ní nepůjde o život. To si měli uvědomit američtí odborníci na volební kampaně George Gorton, Dick Dresner a Joe Shumate dřív, než přijali nabídku zbohatlického ruského podnikatele Lugova. Je totiž před prvními svobodnými volbami v Rusku a oni mají zvednout preference dosavadního prezidenta Borise Jelcina. Šokovaní specialisté po příletu do Moskvy zjistí, že sedmnáct týdnů před volbami má jejich klient pouhá tři procenta příznivců a že proti komunistovi Zjuganovovi nemá šanci. Na volebním výsledku však záleží nejen příští politická orientace země, ale také třeba hodnota akcií ropných podniků. A tam, kde jsou ve hře miliardy, jde vždy o krk...

Snímek zkušeného režiséra Rogera Spottiswoodea vznikl podle skutečných událostí z pozadí kampaně za Jelcinovo znovuzvolení. Je zajímavým pohledem do zákulisí nejvyšší světové politiky, ale i brilantní satirou na lidi a mechanismy, které hýbou dnešním světem.


Středa 24. 8. 2005 ČT 1 - 23.40 hodin

Dr. T a jeho ženy

Sullivan Travis je neobyčejně šaramantní dallaský gynekolog a porodník, jehož pacientkami většinou jsou nejbohatší ženy z celého Texasu. Dr. T, jak mu někdy jeho známí říkají, je stejně jako v práci, tak i doma neustále obklopen především ženami. Jeho dosud téměř ideální život se náhle začíná měnit v okamžiku, kdy ho chce natrvalo opustit jeho manželka Kate. Sullivan se ale právě zamiloval do ženy svých snů, do samostatné a nezávislé Bree, s níž se seznámil v golfovém klubu. A jakoby toho všeho nebylo již dost, jeho dcera se chce vdávat... Romanticky laděnou komedii natočil známý režisér Robert Altman (MASH, Svatba, Hráč, Prostřihy), který při ztvárnění příběhu uplatnil svůj příznačný cynický a ironický humor. Není bez zajímavosti, že hudbu k filmu připravil skladatel, kytarista a zpěvák Lyle Lovett. Lékaře Sullivana Travise představuje Richard Gere (na snímku), jeho ženu Farrah Fawcettová a milenku Helen Huntová.


Čtvrtek 25. 8. 2005 ČT 2 - 21.55

Othello

Moderní verze slavné Shakespearovy tragédie se odehrává v Londýně roku 2001, jejími hrdiny jsou čtyři lidé, čtyři aktéři strhujícího dramatu, v němž hrají hlavní role láska, vášeň, žárlivost a zničující závist. Černý John Othello je policajt, který je - pro své úspěchy a charisma - jmenován šéfem Metropolitní policie. Ben Jago je jeho kolega, který nedokáže spolknout, že jej John ve služebním postupu přeskočil. Dessie je novinářka, která se s Othellem seznámila při interview, a Mike Cass je polda, kterého jí John určí jako bodyguarda, když ji začínají ohrožovat rasistické projevy skinů. Autorem nejnovějšího filmového přepisu klasické tragédie je Andrew Davies, jeden z nejzkušenějších britských televizních scenáristů, z jehož dílny jsme na obrazovce ČT viděli například seriál Domek z karet či filmy Emma a Přátelé. Podepsán je mj. i pod scénáři filmů o Bridget Jonesové.


Pátek 26. 8. 2005 ČT 1 - 20.00 hodin

Francouzův syn

Anne, energická babička malého Benjamina, žije v Paříži, hlídá své vnouče, vyučuje děti na klavír a jen taktak snáší druhou babičku Suzanne. Vnuk je má rád obě. Jedna ho učí fixlovat při pokru, druhá jisté eleganci v životě. Jejich společný výlet do brazilského pralesa, kde právě pobývá Benjaminův otec, se změní v poněkud bizarní putování, kde nechybí indiánská svatba, pronásledování drogovou mafií a setkání s milovníkem italské opery.

Francouzův syn je francouzská komedie pro celou rodinu postavená na hereckých výkonech Fanny Ardantové a především Josiane Balaskoové (na snímku) v rolích energických babiček.


Sobota 27. 8. 2005 ČT 1 - 21.40 hodin

Vyrovnat se s minulostí bývá těžké

Švédský režisér Lasse Hallström se kdysi uvedl jako pohotový znalec dětské duše (i u nás známe jeho slavný film Můj život jako pes), ale po příchodu do Ameriky se téměř výhradně zaměřil na melodramata. Jistě mu lze vyčítat rezignaci na závažnější témata, ale současně nikdo nemůže popřít, že řemeslo, potřeby žánru zvládl na výtečnou. Své často smolařské hrdiny dokáže vystihnout s mimořádnou věrohodností, vřazuje je do přesného sociálního vymezení. Vyznačují se dobře odpozorovanou mluvou, také jejich počínání i postupně odkrývané motivace prozrazují autenticitu každého gesta.

Kevin Spacey v hlavní roli filmu Ostrovní zprávyPosmutnělým hrdinou Ostrovních zpráv je muž, který si již z dětství s sebou vleče různá traumata, vyrostl z něho zakřiknutý a ostýchavý člověk s omezenou psychickou odolností. A právě na něho se sesypalo hned několik pohrom: nevěrná, pohrdající žena zahynula při autohavárii a jemu zůstala malá, odbojná dcerka; jeho rodiče se rozhodli společně odejít ze života; na novém působišti - zásluhou své rázné tety se odstěhoval až na drsný a nehostinný kanadský Newfoundland - jej pronásledují potíže, zvláště když nastoupí jako reportér u místních novin. Ale obklopují ho rázovití lidé, do jejich mentality a postojů stále vnímavěji proniká; neváhají nabídnout mu pomocnou ruku. Pozvolna poznává i rodinné kořeny, které jej s tímto místem pojí - jeho předkové pocházeli právě odtud.

Ostrovní zprávy jsou vrstevnaté: splétají se z řady rovin, které se vzájemně prolínají, jedny osudy ovlivňují další, jeden čin zapříčiní zřetězení následujících událostí. Realistické líčení životních podmínek i společenských poměrů, často ovládaných diktátem moci a peněz, se střídá s bezmála magickými vsuvkami, náhle ožívají tajemné předtuchy, v představách se zhmotňuje dávná minulost. A neméně důležité jsou nádherné krajinné záběry, které celému subtilnímu, v poklidu plynoucímu vyprávění zjednávají ráz zpola pohádkový.

Velká tíha spočívala na představiteli ústřední mužské role, kterým je Kevin Spacey. Zprostředkoval hrdinovy zábrany i snahu překonávat různé fóbie, třeba strach z vody, postihl, jak se vyrovnává s marně zasouvanými rodinnými tajemstvími, která jej trvale poznamenala. Režisér se odvážil použít i humorné prostřihy, třeba tehdy, když se hrdina coby adept novinařiny učí vymýšlet dostatečně chytlavé titulky, které by k článku okamžitě přitáhly pozornost.

JAN JAROŠ


Neděle 28. 8. 2005 ČT 1 - 19.00 hodin

Kajetán a Modrá liška

Pojďme společně proskočit pavučinou času a ocitnout se mezi malostranskými strašidly a pohádkovými bytostmi. Průvodci sedmidílným animovaným seriálem nám budou malý chlapec Kajetán se svojí nerozlučnou kamarádkou Modrou liškou. Nechce se jí být pouhým domovním znamením a proto bere ráda Kajetána do světa fantazie, pohádek a legend. Potkáme se v nich s plejádou roztodivných a zajímavých bytostí: havran Šestibrk nás moudře poučí o domýšlivosti a pokoře, skřítek Zápalníček upozorní na nepoctivost a krásná Větruše ukáže, kam vede rozmařilost. Scenáristkou, výtvarnicí a režisérkou v jedné osobě je zkušená autorka animovaných seriálů Marie Satrapová (připomeňme Večerníčky, jako Velryba Decimálka, Pik a Kvik a Toronto Tom, kocour z Ameriky). Hlas protagonistům pohádek propůjčila herečka Alena Vránová.