číslo 35
vychází 22. 8. 2005

Zpět na obsah         

Názory, komentáře


TELEVIZNÍ GLOSÁŘ

Proč se považujeme za výjimečné

Tak nám zvolili nového ministra kultury. Když jsem si pročítala rozhovory s ním, projevoval svou příchylnost k sociální demokracii. Nic by neměnil. I když mám takové nejasné tušení, že někdy počátkem 90. let halasně vystupoval ve volebném spotu kterési obskurní politické strany, nyní se cítí připraven na zvládání náročné funkce přesně v linii dosud vládnoucího seskupení. Dle vlastního vyjádření má dostatečnou průpravu, nasbíral zkušenosti na městském zastupitelstvu.

Režisér Juraj Herz, jenž i v televizi propagoval jeho jmenování, jej označil za dobrého herce, z čehož mu vyplynulo, že tudíž musí být i dobrým ministrem. Jaká je mezi tím souvislost, to mi nějak uniklo. Podle mého soudu novopečený pan ministr patří k hercům průměrným, ba podřadným, stavícím jen na své žoviálnosti a breptání, před kamerou většinou odsouzeným k přihrávání. V paměti mi naposledy utkvěl jeho lampasák (pod Herzovým vedením), který těžil ze směšné obhroublosti - což vztahuji nikoli k postavě, nýbrž k jejímu hereckému ztvárnění.

Nevím, jak bude zvládat ministrování. V čase, který je mu vyměřen, toho asi mnoho nezvládne. Vlastně netuším, co si vlastně od svého působení slibuje. I jeho předchůdci nějakou dobu trvalo, než si vybudoval své renomé. Ale třeba překvapí. Prezidentování filmového festivalu ve Zlíně, čímž se doposud zviditelňoval, dle všeho zvládal bez větších potíží, i když bůhví, zda jeho vysoká funkce nebyla čestná či jinak symbolická. Jméno snad ani doplňovat nemusím: Vítězslav Jandák.

Obraťme list. Téma násilí stále fascinuje. Nejnověji se technaři cítí dotčeni ve svých právech (jen si kladu otázku, kdy proti policejnímu teroru začnou protestovat i fotbaloví výtržníci nebo hajlující skini) - aniž by někoho zajímalo, jak jsou agresivní vůči každému, kdo jejich životní styl nevyznává. Očitá svědectví to dokládají. Vnitřní tragédii lidí propadlých násilí ve jménu "vyšších" ideálů zpodobnil také australský film Romper Stomper (ČT 1, 11. 8.). Tamější skini, zbožňující odkaz nacistů, se vyžívají v tlučení, ba zabíjení těch, kteří podle nich zaplevelují národ. Ano, přesvědčení o svrchovanosti a legitimní vymahatelnosti vyznávaných postojů, toť posvátné zaklínadlo zdaleka nejen antihrdinů tohoto filmu. Společným rysem destruktivních shluků se stává bezohledné prosazování vlastních nároků, ignorování základního pravidla: má svoboda končí tam, kde začíná svoboda druhého.

JANA CIMBUROVÁ