číslo 36
vychází 29. 8. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Neděle 11. září, Český rozhlas 2 - Praha, 15.05 hodin

Ze Šemanovic v novém kabátě

V neděli 11. září překvapí stálé posluchače zábavného pořadu Padesátník znělka, na kterou jsou mnozí zvyklí z víkendových nočních hodin, která se však od letošního podzimu stane znělkou čtrnáctideníku, neboť se bude s Padesátníkem ob týden střídat. Oba pořady - jak Padesátník, tak i Nostalgické muzeum zábavy - se při té příležitosti na přání mnoha posluchačů dočkají konečně opět pravidelných repríz. Budou se vysílat o týden později, konkrétně po půlnočních zprávách z pátku na sobotu.

Jitka Zelenohorská a Ondřej SuchýZatímco Padesátník "pro padesátníky, plus mínus padesát" se ve své struktuře příliš nezmění (známé archivní scénky budou doplňovat monology, povídky a estrádní výstupy, z nichž většina bude mít mnohdy třeba i po mnoha desetiletích v Padesátníku obnovenou premiéru, a staré písničky pro vás budeme hledat opět takové, které už jste léta neslyšeli), Nostalgické muzeum zábavy po všech inovacích, které za osm let své existence částečně zažilo, se určitých změn dočká. Především se v každém vydání pořadu setkáte s více hosty, než s jedním. Zatímco v nočním klidu bylo zpovídání jednoho hosta před publikem dostačující, ba přímo žádoucí, v neděli odpoledne, kdy jste si zvykli smát osvědčeným komikům jako byli Felix Holzmann, Vladimír Menšík anebo Vlasta Burian a Jan Werich, by zpověď jediného umělce působila poněkud chudě. A tak jsem pro vás začal vybírat ty nejveselejší pasáže z těch přibližně dvěstěpadesáti odvysílaných Nostalgických muzeí zábavy, které doplňují pasáže z nahrávek zbrusu nových. Pokud se vám někdy budu hlásit z vísky Šemanovice a jindy z vísky Březinka, vězte, že mě uslyšíte z míst, které mezi sebou dělí jen pouhý jeden kilometr a obě spadají pod jednu jedinou obec - Kokořín. Společenské středisko Nostalgická myš, na které jste byli z vysílání zvyklí, je dlouhodobě uzavřené a nikdo neví, kdy ho bude chtít nová majitelka otevřít. Nové rozhlasové nahrávky proto vznikají na náhradním místě v Březince a z posledních hostů, s nimiž jsme zde točili anebo budeme v dohledné době točit, bych jmenoval například zpěváka Jana Kryla, šoumena Františka Ringo Čecha, zpěváka Milana Černohouze, moderátorku Lucii Výbornou či u nás žijící estonskou herečku Lilian Malkinu, známou z oscarového filmu Kolja.

V prvním zářijovém Nostalgickém muzeu zábavy se setkáte s těmi, kteří se po mnohaletém působení v cizině vrátili zpět do vlasti - o veselejších situacích ze svého života budou vyprávět malíř, herec a scenárista Jethro Spencer McIntosh, herec Pavel Landovský a hvězda filmů Jiřího Menzela ze šedesátých let (Ostře sledované vlaky, Zločin v šantánu, Skřivánci na niti) Jitka Zelenohorská.

ONDŘEJ SUCHÝ

Autor pořadů Padesátník a Nostalgické muzeum zábavy