Zpět na titulní stránku

číslo 43

Zpět na titulní stránku

vyšlo 17. 10. 2005

Nalaďte si


DUŠE "K"

Pátek 28. října, ČRo 2 - Praha, 21.00

Jaroslav Dušek za záhadami světa rostlin

V naší republice pracují četní světoznámí vědci a odborníci, o kterých však běžný člověk ví a dokáže říci, bohužel, mnohem méně než o leckteré hvězdičce pop music. Spoluviníkem této neradostné situace jsou i média. Nikoli však Český rozhlas. Ten přibližuje tajuplný svět vědy a techniky jak ve vysílání nové stanice Leonardo, tak i ve svých oblíbených relacích, jakými jsou například Periskop či Meteor. Nyní k nim přibyl i nový pořad stanice ČRo 2 - Praha nazvaný Duše "K". Redakce zábavy ho připravuje ve spolupráci s časopisem 21. století. Pravidelným čtenářem této revue objevů, vědy a techniky je i herec Jaroslav Dušek, jenž novým rozhlasovým pořadem provází. Na přípravě Duše "K" se však podílí především Akademie věd ČR. Rozhlasový štáb zajíždí do jednotlivých jejích ústavů a moderátor Jaroslav Dušek má tak možnost hovořit s vědci v autentickém prostředí jejich pracovišť.

Hostitelem premiérového pořadu byl PhDr. Petr Drda z Archeologického ústavu AV ČR v Praze. Tento mezinárodně uznávaný odborník (je synem spisovatele Jana Drdy) zasvětil své vědecké bádání především Keltům. Tak konkrétně vyplnil i symbolické písmenko "K" v názvu pořadu. Při dalším natáčení však "K" odkazuje již ke květinám: rozhlasový štáb totiž zamířil do zámku v krásném průhonickém parku, kde má svou kancelář doc. RNDr. Jan Kirschner, CSc, ředitel Botanického ústavu AV ČR.

Jan Kirschner, ředitel Botanického ústavu AV ČR (vlevo) s Jaroslavem DuškeKdysi dávno mu jako patnáctiletému chlapci se zájmem o přírodu věnoval při náhodném setkání u babičky její známý, lesník z Krkonoš, odbornou publikaci. "Vážila asi pět kilogramů a byla to známá Květomluva od autora Dostála. Měla nádherné ilustrace mnoha druhů rostlin s pořadovými čísly a popisy. To se mi zalíbilo. Zdálo se mi tenkrát, že seznam rostlin je definitivní, že není už co objevovat," vzpomíná Jan Kirschner a bezděky tak souzní se znělkou pořadu, jíž je písnička V+W nabádající, že "nikdo nic nikdy nemá míti za definitivní". Však také když se Jan Kirschner stal profesionálním botanikem, zjistil, že stále existují neznámé rostliny, které je zapotřebí objevit a odborně popsat. Dnes má na svém kontě přes 120 objevů dosud nepopsaných druhů rostlin - třeba pampelišek na Kavkazu - a vypráví, že šelmy, jedovatý hmyz a nemoci nejsou jediným nebezpečím, které na účastníky expedic v zapadlých koutech zeměkoule číhá.

V neformálním povídání s Jaroslavem Duškem prozradil ředitel Botanického ústavu AV ČR i mnohé jiné zajímavosti - třeba to, jak se do letokruhů dřevin zapisuje vývoj počasí i výbuchy sopek, proč jsou sinice v rybnících a vodních nádržích toxické, co přírodě hrozí od invazních rostlin, jimiž jsou například bolševník či netýkavka, nebo jak pylová zrnka dokáží přežít třeba i stovky let... Posluchači, které zajímají taje světa rostlin, si při poslechu nahrávky Duše "K" jistě přijdou na své.

MILAN KOUKAL