Zpět na titulní stránku

číslo 47

Zpět na titulní stránku

vyšlo 14. 11. 2005

Jak to vidí


Miroslav Konvalina, washingtonský zpravodaj Českého rozhlasu

ZKRAJE TÝDNE

Plýtvám, tedy jsem

Pokaždé, když zaprší, prodávají černoši a asiaté u metra ve Washingtonu a New Yorku levné deštníky za tři dolary. Uhlazení, většinou bílí úředníci a byznysmani, si je kupují a když přestane pršet, zahodí tyto jednou použité deštníky do nejbližšího koše. Když jsem to viděl poprvé, šokovalo mě to. Pamatuji si z mládí, že jsme rozbité deštníky, které jsme předtím používali léta, nosili do opravny. Také kapesníky se u nás praly a ponožky zašívaly. Ani po čtyřech letech v USA jsem si nezvykl na to, že Američané nemají úctu k věcem a neskutečně plýtvají nejen s ponožkami, čert to vem, ale také s nábytkem, oděvy a botami.

Kdybych si chtěl nechat v Americe nově podrazit boty, koukali by na mě, jako když jsem si chtěl tuhle nechat spravit fotoaparát. V Praze ho dali do kupy za necelých tři sta korun, tady mně radili, ať si koupím nový. Vždyť Číňané, Bangladéšané, Indové a Mexičané přece vyrobí nový foťák, nový deštník, nový slunečník, nové hračky. Zboží nevalné kvality, ale skoro zadarmo. Použít a vyhodit.

Už jsem v této rubrice asi psal, že nejchudší lidé bývají v Americe nejtlustší a doma se jim kupí nejvíc věcí. Proč by si je nekoupili, když jsou po sezoně za polovic nebo dvě za jednu. Rozdíl je pouze v tom, že bohatý věci zahodí, zatímco chudému se vybledlé plastové věci z Číny kupí v pokojích nebo se povalují v okolí domu. V mnoha amerických domácnostech to tak vypadá jako ve skladišti, věci, věci, věci. Kolikrát jsem viděl, že lidé nákup ani nevybalí, nechají zboží povalovat v igelitkách uprostřed obýváku nebo na kuchyňském stole. Zboží ztrácí svou hodnotu ve chvíli, kdy je vyneseno z auta.

Nezastírám, že jsem ještě z generace, která si musela vážit banánu i ananasu, nedokázala vyhodit chleba, sbírala novinový papír a sušila kůru z pomerančů. Asi proto jsem nechápal, když jsem u známých viděl, jak americkému dítěti postupně nabízejí k snídani čtyři dobroty - od vajíček, přes ovoce a lupínky s mlékem, až po ne zrovna levné jogurty. Dítě do všeho jen dvakrát rýplo a nepřestalo se přitom dívat na televizi. Zbytky vyhodili.

Plýtvání mi vadí také v restauracích, čím dál častěji se tam jí z talířů a s příbory na jedno použití, zákazníci dostávají porce, které nemůže normální člověk sníst, i když se vzdá polévky, předkrmu a zákusku. Připadá mi ponižující, jak je tady zvykem, poprosit, aby mi zbytky zabalili domů. A v McDonaldech a podobných levných vývařovnách hamburgerů pro americkou chudinu, mě zase štve, kolik odpadků po každém jídle zbyde. Těch krabiček, kelímků, brček, plastových příborů, pytlíků - a to si navíc Američan nevezme jeden ubrousek, jako u nás (dříve ještě rozstřižený číšníkem napůl), ale celý pakl a místo jednoho kečupu celou hrst lahviček, i když ví, že takové množství nemůže spotřebovat.

Na Američany neplatí stesky ekologů, klimatologů ani sociologů, ale jen peníze. A tak doufám, že si Číňané, Bangladéšané a Mexičané brzy řeknou, proč my jim to všechno dáváme tak levně, vždyť oni si toho, že pro ně děláme za hubičku, vůbec neváží a ještě si myslí, že oni pomáhají nám a ne že my si vydržujeme je.

Já vím, že trpím tím, že jsem ze země, kde hospodyňka přes plot pro pírko skočí, ale ještě že tak.