Zpět na titulní stránku

číslo 50

Zpět na titulní stránku

vyšlo 5. 12. 2005

Televizní glosář


Dokonalý bulvár

Hovořit v případě televize o dokonalosti je absurdní. Přesto se na obrazovce občas objeví pořad, který si podobné absolutorium zaslouží. Vzorovým příkladem svébytné televizní "dokonalosti" se stalo vyhlášení ankety o nejoblíbenější osobnost České republiky, příznačně nazvané TOP CELEBRITY. Svým divákům jej poslední listopadovou sobotu večer zprostředkovala Nova.

Nekonečný seriál televizních estrád doprovázejících nekonečný výřad nejrůznějších premiantů ve všech možných i nemožných oborech lidské činnosti patří k nejnudnějším programovým konstantám. Ubíjející stereotyp sice občas naruší nečekaná "invence" organizátorů doprovodných večírků (např. nedávná účast mistra "kameňáckého" humoru, režiséra Zdeňka Trošky při cenění vědeckých kapacit či volba reprezentantů téže bavičské subkategorie zosobněné konferenciérskou dvojicí Mládek - Pitkin při korunovaci atletů roku), ztrácet čas kritikou podobných akcí však přesto nemá žádný smysl. Vyhlášení Top celebrit uplynulého roku je výjimkou.

Dosud nikomu se nepovedlo zúročit letité zkušenosti a naplnit zavedenou duchaprázdnou formu stejně dokonale duchaprázdným obsahem, jako vynálezcům tohoto podniku. Obvykle po kapkách dávkovaná stupidita programového typu splynula s mohutným tokem bulváru a vznikl dokonalý pořad, který v budoucnu těžko něco překoná. Že se o to mnozí budou přesto pokoušet, nelze pochybovat. Vždyť podobně "úžasných" kategorií, jako je nejlépe oblékaný jedinec, sexsymbol či zlomené srdce roku, nabízí dnešní bulvární pseudosvět na tucty.

JAN SVAČINA