Zpět na titulní stránku

číslo 50

Zpět na titulní stránku

vyšlo 5. 12. 2005

Jak to vidí


Jiřina Šiklová, socioložka

ZKRAJE TÝDNE

Trikem proti komunismu

Kejklířský výkon, kousek spočívající na zvláštní obratnosti rukou, ale také vtipné a neobvyklé řešení, které překvapí a jímž rychle dosáhneme úspěchu, nazýváme trikem. Slovo triko, nebo též tričko, pochází původně z francouzštíny a označuje pletenou, pružnou, většinou bavlněnou tkaninu, která se dobře pere a nemusí se žehlit. Proto trička rádi nosí zvláště mladí lidé. Nápisy na nich vytištěné jsou módním hitem a jejich obsah čtou i ti, kteří se na nás dívají. Někdy nás taky nápis na druhém podnítí k zamyšlení či dotazu, případně k diskusi s nositelem a majitelem trika.

Trika s nápisy představují vlastně obrovskou "reklamní plochu", kterou je možné využít i pro propagaci politických názorů. Proto se skupina mladých výtvarníků rozhodla k akci Trikem proti komunismu a vyzvala všechny grafiky a designéry k vytvoření textilních návrhů s obrázky a hesly, které by upozorňovaly na podvody a rozpory minulého režimu. Na výzvu Trikem proti komunismu během několika týdnů zareagovaly desítky výtvarníků a organizátorům projektu se sešlo 358 prací. Některé jsou vtipné, jiné trochu vulgární a tak o těch, která opravdu budou na tričkách vytištěna, rozhodla porota, které předsedal Ivan Medek. Slíbil, že i on si to tričko koupí a bude veřejně nosit, protože komunismus, stejně jako kouření, škodí našemu zdraví.

Všechny návrhy jsou k dispozici na internetové stránce www.dekomunizace.cz a v listopadu byly k vidění i v galerii FotoGrafic ve Stříbrné ulici v Praze. Ty nejvtipnější a graficky nejlepší návrhy již zdobí trička různých barev a velikostí. Na jednom z nich je gramofonová deska s patřičnými symboly a pod ní nápis Obehraná písnička, pozornost budí i rudé triko se žlutým nápisem GAME OVER, kde písmeno G je tvarováno jako srp a kladivo, na dalším triku je vyobrazena tradiční krabička zápalek se siluetami "praporečníků komunismu" a s nápisem ...už si neškrtnou! Posledně zmíněné triko možná velký ohlas mít nebude, protože mladí lidé, kteří do galerie nebo na internetové stránky zavítali, již ani neví, kdo vlastně jsou ti portrétovaní muži - manifestační transparenty s Marxem, Engelsem, Leninem a Stalinem nepamatují. Přesto si mohou, dle tvůrců projektu, tričko koupit - komunismus si alespoň "na vlastní kůži" vyzkoušejí.

Skrytým cílem akce Trikem proti komunismu je, aby si mladí lidé uvědomili, jaký režim tady před šestnácti lety skončil a aby tato trika nosili v příštím roce, před volbami. Snad bude teplo a nápisy nebudou ukryté pod svetry či kabáty. Já jsem si koupila tričko v barvě khaki, na kterém je bílý ostnatý drát a pod ním jen dvě slova: Vzpomínáte? Nezapomeňte!