Zpět na titulní stránku

číslo 3

Zpět na titulní stránku

vyšlo 9. 1. 2006

Jak to vidí


Jiřina Šiklová, socioložka

ZKRAJE TÝDNE

Životy vykolejené komunismem

Profesor Josef Skála, dětský lékař a amatérský divadelník žijící v kanadském Vancouveru, začal asi před dvěma lety uskutečňovat projekt, který nazval "Životy vykolejené komunismem". Všiml si, že mnozí občané této republiky zažívají pocity nespravedlnosti. Za minulého režimu byli pronásledováni, různě šikanováni a nikdo je dosud ani nevyslechl, nikoho to nezajímalo. Mnozí z nás se museli křivit, jiní z přesvědčení či naopak z donucení s minulým komunistických režimem nějak spolupracovali a nikomu nemohou o tom, co dělali a proč tak jednali vyprávět.

Mladé lidi to již nezajímá, generace odcházejí. Není zde zpovědníka, který by lidi vyslechl, dal jim satisfakci, pochválil je za jejich jednání, dal jim dobrozdání či naopak rozhřešení. Pro poučení z té doby, pro historii je ale důležité, aby kostra dějin nebyla jen konstruována z historických dat a různých nařízení a usnesení, ale aby byla také pochopitelným lidským příběhem, ze kterého se ti následující mohou poučit. Strohá data v těch mladších nevzbudí zájem, natož pak emoce. Ti známější z nás a také ti, kteří umějí zajímavě psát, již o svých životech napsali knihy, případně svoje jednání vylíčili v novinách či rozhlasových pořadech. Ti, jejichž životy byly až příliš dramatické, se stali "protagonisty" dokumentárních i hraných filmů. Ale pak jsou zde další lidé, kterých se nikdo neptal a kterým nebyla dána příležitost o svých osudech mluvit.

Právě těm chce profesor Skála dát příležitost k vyjádření. Pocit prožitého příkoří je totiž v celých generacích. Stručně, nebo rozsáhle, s odkazy na historická a soudní fakta a novinářské zprávy, nebo jen formou osobní vzpomínky může do projektu přispět každý z nás, kteří jsme v té době žili. Můžeme psát za sebe, ale i za své prarodiče, příbuzné. Příspěvky přijímá obecně prospěšná společnost Československé dokumentační středisko se sídlem v Praze 6, Skokanská 3 - zde budou zatím příběhy archivovány, ale dovolí-li to jejich autoři, postupně také publikovány. Už dnes je v databázi uloženo asi sedmdesát textů a všechny vypovídají o tom, jak minulý komunistický režim zasáhl své třídní nepřátele, ale často i své stoupence, jak i ti, co se jim zdánlivě "nic nestalo", byli poznamenáni, či chcete -li zkřiveni a učiněni nesvobodnými.

Napíšete-li svůj příběh, ujasníte si svůj život, podobně jako ve zpovědnici ulehčíte sami sobě a pomůžete pochopit mladším mnohé z toho, co je pro ně již nepochopitelné. Každý máme svoji hodnotu a každý lidský příběh je hoden vyslechnutí. Začátek roku není vhodný jen pro dobrá předsevzetí, ale i pro účtování. Tak to zkuste!