Zpět na titulní stránku

číslo 7

Zpět na titulní stránku

vyšlo 6. 2. 2006

Nalaďte si


LITERÁRNÍ MAGAZÍN

Úterý 13. února, Český rozhlas 3 - Vltava, 16.00
(repríza 20. února 0.35)

Ivan Vyskočil, Jan Roubal a Jiří Cieslar

Nové vydání knihy Ivana Vyskočila Malý Alenáš v nakladatelství Argo je dobrým důvodem představit tvůrčí dění kolem katedry autorské tvorby a pedagogiky divadelní fakulty pražské AMU. O knížce, jejíž hrdina je Správce snů a vede čtenáře příběhy a řečištěm řeči, hovoří Vilém Faltýnek s Ivanem Vyskočilem. O této umělecké a iniciátorské osobnosti, jejíž vliv prostupuje různými oblastmi české kultury od filmu až po psychologii, hovoří spisovatel a pedagog Přemysl Rut; řeč zavede pochopitelně i na výuku autorské tvorby a koneckonců na tvorbu vůbec.

Jiří CieslarStále výraznějším autorem z okruhu Ivana Vyskočila je Michal Čunderle. Jeho prozaicko-gramatické hříčky o panu učiteli Bubelovi, který propadl mluvnici, se pravidleně hrají v pražském Divadle Nablízko. U nás na Vltavě je budeme vysílat jako Stránky na dobrou noc od 20. února. Literární magazín uvádí prostřednictvím recenze jinou knížku z téže dílny. Je určena dětem a jmenuje se Jak byla Vosa Marcelka ráda, že je. Pod patronací Ivana Vyskočila bude uvedena 9. února v kavárně DAMU mezi čtenáře.

Pedagog Filozofické fakulty Univerzity Palackého v Olomouci Jan Roubal patří k osobnostem, které poznamenaly několik generací divadelníků, ať už v amatérském divadle nebo na univerzitě. Kromě toho, že je Roubal inspirativní osobností, je také hluboce erudovaným teoretikem. Jeho antologie současného německého myšlení o divadle Souřadnice a kontrasty divadla představuje zásadní práci z oblasti, s níž jsme v době totality ztratili kontakt. Připravili jsme její recenzi.

V Literárním magazínu si úryvkem jednoho rozhovoru rovněž připomeneme esejistické dílo Jiřího Cieslara, který dobrovolně zemřel 16. ledna

ALENA ZEMANČÍKOVÁ