Zpět na titulní stránku

číslo 7

Zpět na titulní stránku

vyšlo 6. 2. 2006

Pořiďte si


Antivirový program pro naši verbální komunikaci

Oproti dílu prvnímu, kde na obecná vymezení nedošlo, uvedl tentokrát Vladimír Just svůj Slovník floskulí II (Academia 2005) hutným a odborně doloženým padesátistránkovým esejem, takže patentovaní filologové se už nebudou moci tak snadno pošklebovat nad tím, kdo pracuje vlastně za ně, a navíc ještě pobaví.

Přibyly obraty šířené ze sportovních kolbišť, ale stále ještě postrádám velice frekventované floskule jako nastavená laťka, ustát - v hodnotově neutrálním, nikoli apriorně pejorativním významu (ustát krizi, hlasování o důvěře, útok médií) nebo parketa (to je - není moje - jeho parketa).

Horší než floskule v užším slova smyslu (slova omšelá, prázdně dekorativní, slova - kýče) jsou slova - lži. Některé lži jsou ve slušných státech přímo trestné. Velice blízko k nim má Justem kritizovaný "novovýznam" slov kádrovat, kádrování. Skutečné, historicky doložené a komunisty pojmenované kádrování dokázalo zničit nejenom jednotlivce, ale i celé rodiny, někdy i v několika generacích. Přitom šlo o zcela nevinné lidi. Vypadá to, že dnes jsou naopak minulé činy kohokoli z nás irelevantní. Vždyť co se třeba stane pozitivně lustrovanému? Nesmí vykonávat určité dosti úzce vymezené vedoucí funkce ve státní správě a samosprávě. To je nějaká tragédie?

V hesle Beneš se píše o československém národě, "který ve skutečnosti nikdy neexistoval". Čs. národ by si sám zasloužil podobné heslo, ve kterém by se čtenáři dočetli, že jeho konstrukt byl ryze účelový: v nově vzniklém státě bylo třeba výrazně přečíslit německou a maďarskou menšinu. V roce 1918 tak pomohli Slováci nám a my jsme jim to oplatili po válce, kdy se na rozdíl od Maďarů přiřadili jako Čechoslováci k vítězným národům.

Číselná označení našich republik - První, Druhá, Třetí (1945 -8) - pojmenovávají jedinečné entity, a proto by se měla psát jako vlastní jména s velkým počátečním písmenem. Své republiky totiž číslují i jiné národy, například Francouzi nebo Poláci.

V hesle Nepolitická politika měl být "vyviněn" z jejího "vynálezu" Václav Havel, který oprášil koncept a pojmenování zavedené T. G. Masarykem.

Druhý díl Slovníku floskulí úspěšně aktualizuje antivirový program pro naši verbální komunikaci v češtině. Práce na dílech dalších je jistě sysifovsky nekonečná, ale podobně jako boj s blbostí i nekonečně potřebná.

PETR PAVLOVSKÝ