Zpět na titulní stránku

číslo 20

Zpět na titulní stránku

vyšlo 9. 5. 2006

Nalaďte si


VÍKENDOVÁ PŘÍLOHA STANICE VLTAVA

Sobota 20. května, Český rozhlas 3 - Vltava, 10.00

Velký muž v "malém kumbálu" aneb Freud a jeho Příbor

Před časem se ve Vídni rozhodovali, jaké výročí si zvolí jako motto letošního roku. Rozhodovali se mezi Mozartem a Freudem. Zvítězil Mozart. Mimo jiné také proto, že jeho jméno má větší "marketingovou hodnotu". Zakladatel psychoanalýzy Sigmund Freud se musel spokojit s druhým místem. Také ve vysílání stanice ČRo 3 - Vltava Mozart nad Freudem vítězí. Ve dvou vydáních Víkendové přílohy stanice Vltava se pokusíme jednoznačné skladatelovo vítězství alespoň zkorigovat. V sobotu 20. května se budeme zabývat Freudovými vztahy k  Čechám a Moravě a první sobotu v červnu se za Freudem vypravíme do Vídně, kde navštívíme jeho muzeum v Berggasse; bude se tam konat výstava nazvaná Die Couch: Vom Denken im Liegen (Pohovka: O myšlení vleže).

Sigmund FreudZ psychoanalytického hlediska představuje hlavně Morava pro Freuda místo prvořadé důležitosti: v Příboře (Freiberg), které bylo v oněch dobách malým městem čítajícím asi tisíc obyvatel a ve kterém německy mluvící židovská obec tvořila mizivou menšinu, prožil první tři roky svého života. A všichni dobře víme, co dětské zážitky pro psychoanalytika znamenají.

Prvním Freudovým pacientem se stal on sám. V sebeanalýze vyplouvaly potlačené dětské vzpomínky. Dokonce se mu vrátila znalost češtiny, o které se domníval, že ji dávno zapomněl. Při této terapii, kterou aplikoval sám na sebe, hrála - jak jinak - dominantní úlohu sexualita. Vzpomínka na ošklivou starou chůvu Moniku Zajícovou, od které se poprvé dověděl "o Bohu a pekle", evokovala kořeny jeho prvního sexuálního zážitku. Freud patří mezi dlouhou řadu německy píšících spisovatelů a myslitelů, v jejichž životě sehrála důležitou roli česká kojná nebo chůva. Útlý spisek o tomto "českém vlivu" na německou literaturu sepsal Pavel Eisner. Na erotické zážitky s českou chůvou ve Vídni vzpomíná i Elias Canetti, nositel Nobelovy ceny za literaturu. Freud a Příbor je téma, kterému se například věnoval například Peter Demetz, germanista žijící v USA.

Demetz v pořadu vystupuje, o své návštěvě Freudova rodného domu říká: Nic zvláštního jsem neviděl, byl to normální starší dům, který původně patřil zámečníkovi, který tam měl dílnu, a nahoře byl malý pokoj a tam kdysi sídlila celá Freudova rodina, otec, matka, Sigmund a bratr, takže se nedivím, že se později rozepsal o ranným traumatických zkušenostech, poněvadž to není Freudův dům, ale Freudův kumbál, malá místnost, kde celá rodina přežila několik let než se odstěhovala.

České "události" v životě a díle Sigmunda Freuda jsou podivuhodné. Jako c.k. vrchní lékař se Freud účastní manévrů na Moravě, odkud píše Josefu Breurovi: Stále si hrajeme na válku. To jediné, co je v Olomouci snesitelné, je velkoměstská kavárna se zmrzlinou, novinami a dobrým pečivem?. O obsluze v olomoucké kavárně v roce 1886 píše důstojník v záloze Freud, že trpí vojenskými manýrami jako všechno ostatní. Když dva nebo tři generálové, kteří mi chtě nechtě ustavičně připomínají papoušky - ale savci se přece takovými barvami neodívají -, když ti generálové sedí někde pospolu, celá ta číšnická sebranka je obletuje a nic jiného pro ni neexistuje. Jednou jsem se v zoufalství uchýlil k  těžkému chvástání. Popadl jsem číšníka za frak a křikl na něho: Poslyšte, jednou se také stanu generálem, přineste mi tedy sklenici vody. A to zapůsobilo.

Další českomoravská Freudova epizoda souvisí s návštěvou jednoho židovského rytce, kde se tehdy mladý lékař z Vídně představoval jako dr. Wahle z Prahy. Nešlo v žádném případě o úplnou mystifikaci, neboť doktor tohoto jména skutečně existoval a kdysi se ucházel o Martu, Freudovu ženu. A Freud na něj žárlil. Tuto epizodu zmiňuje Georg Markus v knize Sigmund Freud a tajemství duše.

Ve Výkladu snů, v kapitole Dětské zážitky jako zdroje snu vídeňský psychoanalytik napsal: Tmavá skála, tak blízko u vody, živě připomíná údolí Teplé u Karlových Varů. Mimochodem Freud se svou rodinou do západočeských lázní jezdil poměrně často.

Českých stop ve Freudově životě a díle existuje samozřejmě více. Dozvíte se o nich v pořadu Víkendové přílohy stanice Vltava nazvaném Velký muž v "malém kumbálu" aneb Sigmund Freud a jeho Příbor. Vedle Petera Demetze uslyšíte i názory předsedkyně Společnosti Sigmunda Freuda v Příboře Marie Šupové a dalších.

JIŘÍ KAMEN