Zpět na titulní stránku

číslo 27

Zpět na titulní stránku

vyšlo 26. 6. 2006

Navštivte


Divadelní léto začíná

Ty tam jsou doby, kdy konec divadelní sezony znamenal začátek divadelních prázdnin. Herci a diváci již ani v létě nemusí - pokud nechtějí - odpočívat. Agentury a festivaly jim nabízejí tolik příležitostí, že je všechny ani nelze na tomto místě zaznamenat. Zmiňme se alespoň o některých.

Letní shakespearovské slavnosti
Na Pražském hradě se jako protagonisté Shakespearova Othella představí Michal Dlouhý a Lucie VondráčkováNa 116 představení má letos od 21. června do 10. září proběhnout v rámci Letních shakespearovských slavností - z toho 77 na Pražském hradě, 14 na brněnském Špilberku a 25 v Bratislavě. Jejich novinkou je inscenace Othella v režii Petra Kracika. Žárlivého mouřenína v ní ztvárňuje Michal Dlouhý v alternaci s Martinem Zahálkou, Desdemonami jsou Lucie Vondráčková a Zuzana Vejvodová a úlohy našeptávače Jaga se ujal Oldřich Navrátil. V příběhu se dále objevují například Ladislav Frej, Jan Teplý, Barbora Munzarová či Zuzana Slavíková. V Praze se Othello hraje od 21. 6. do 4. 7. a potom od 15. 8. do 10. 9.; v Brně od 2. do 5. 8. a v Bratislavě od 27. 7. do 1. 8. V Kupci benátském, další inscenaci LSS, se opět objeví Bolek Polívka v roli lichváře Shylocka. Loni byl v Praze Kupec uveden jen dvakrát, premiéru měl v Bratislavě a hrál se i v Brně. Letos se v Praze hraje od 10. do 22. 7., v Brně od 23. do 29. 7. a v Bratislavě od 2. do 4. 7. Program festivalu zopakuje také úspěšnou komedii Večer tříkrálový s Jiřím Langmajerem, Lindou Rybovou a Miroslavem Táborským (v Praze od 24. 7. do 13. 8. a v Brně od 18. do 21.7.). Slovenská část LSS uvede novou inscenaci Jak se vám líbí, ale té se v Praze dočkáme až napřesrok.

Léto hereckých osobností
Přehlídku Léto hereckých osobností pořádá jako v předchozích letech Studio dva v pražském Švandově divadle. Letos ji zahájila premiéra původní české novinky - Klára a Bára. Napsal ji Patrik Hartl, který je zároveň jejím režisérem. Protagonistky inscenace - Ivana Chýlková a Eva Holubová - mají významné party také v další, již třetím rokem v LHO uváděné Madame Melville Richarda Nelsona, příběhu o vztahu sedmnáctiletého studenta k profesorce francouzštiny. Obdobný vztah mladíka a starší ženy se objevuje i v Absolventovi Terryho Johnsona. Do 14. září, kdy LHO končí (pauza je od 20. 7. do 13. 8.), se zmíněné inscenace vystřídají ještě s Odjezdem vlaků, původní hrou Petra Zelenky, který ji nastudoval se slovenskými herci Annou Šiškovou a Adou Hajdou, s Otevřeným manželstvím od italského nositele Nobelovy ceny Darrii Fo (hrají Jana Krausová a bratři Rodenové) a s Ženami mezi nebem a zemí - s Annou Šiškovou a Bárou Kodetovou. Na vyšehradské Letní scéně pak bude uváděna Quilterova tragikomedie Na konci duhy. Do osudu královny swingu Judy Garlandové nás v ní uvedou Hana Maciuchová a Miloslav Mejzlík.

Divadlo Ungelt na Novém světě
Letní scéna Divadla Ungelt, která se nachází v malebné části Hradčan pod Loretou na Novém Světě, má se svou kapacitou 209 míst komorní atmosféru. Provoz zahájila již 14. června cyklem recitálů nazvaným Marta Kubišová a její přátelé. Premiérou letošního léta je hra Richarda Alfieriho Šest tanečních hodin v šesti týdnech, o níž přinášíme podrobnosti v sousední recenzi. Ze stávajícího repertoáru Ungeltu budou zde k vidění: Láska a porozumění Joe Penhalla s Martinou Delišovou (v alternaci s Lindu Rybovou), Davidem Švehlíkem a Richardem Krajčem (režie Hana Burešová), hra Donalda Churchilla Na ocet, ve které hrají Zuzana Bydžovská a Miroslav Etzler v režii Michala Dočekala, a Trůn Milosrdenství Neila LaButea (v režii Viktora Polesného hrají Vilma Cibulková a Miroslav Etzler). Kromě toho zde budou do 6. září hostovat i inscenace nastudované mimo Divadla Ungelt: Dveře, aneb Pane vy jste náhoda, komedie Milana Kopeckého s Jitkou Smutnou, Janem Hartlem a Janou Strykovou v režii Heleny Glancové, a Motýli, ve kterých se pod režijním vedením Alexeje Pyška představí mj. i Vojta Kotek, Valérie Zawadská a Klára Jandová.

(bop)