Zpět na titulní stránku

číslo 36

Zpět na titulní stránku

vyšlo 28. 8. 2006

Nalaďte si


Klavírní koncerty Ludwiga van Beethovena

Sobota 9. září, Český rozhlas - Vltava, 16.30

Kolik asi existuje kompletních nahrávek všech pěti Beethovenových klavírních koncertů? Jejich soubor je svou zralostí, vývojovými zajímavostmi a v neposlední řadě i hudebními invencemi stejně jednolitý a geniálně uzavřený jako cyklus devíti Beethovenových symfonií.

Je snem každého umělce mít možnost natočit takovýto komplet v jednom albu. Je přáním sběratelů vlastnit ve své sbírce hned několik takových alb, které by zároveň mohli i vzájemně konfrontovat. Před několika týdny vyvolal jeden posluchač v redakci ČRo 3 diskuzi o tom, která nahrávka Beethovenových klavírních koncertů je tou ideální. Po dlouhé úvaze redakce dospěla k závěru, že žebříček oněch „nej“ samozřejmě nelze stanovit. Vždyť se nabízí hned řada kompletů, jež můžeme považovat za jedinečné.

Klavírista Jan Simon se připojil k řadě umělců, kteří nahráli všech pět klavírních koncertů Ludwiga van BeethovenaPřipomeňme hned dva komplety Alfreda Brendela či Maurizia Polliniho, komplety Daniela Barenboima, vzpomeňme na historické snímky Wilhelma Kempffa, Antona Rubinsteina, Vladimira Horowitze, Alfreda Wallensteina či Emila Gilelse. A samozřejmě nezapomeňme na naši domácí scénu. K dispozici máme prozatím alba dvě. V šedesátých letech Beethovena kompletně natočil Jan Panenka. Vynikajícím partnerem mu byl Symfonický orchestr hl. m. Prahy FOK s Václavem Smetáčkem. Avšak doposud nejnovějším počinem je snímek Jana Simona. Ten má výtečného partnera v Pražské komorní filharmonii a Jiřím Bělohlávkovi. Právě onen komorní projev, který ovšem nic neztrácí z beethovenovské údernosti, je jeho hlavním pozitivem a specifickým atributem. Komplet všech pěti Beethovenových klavírních koncertů postupně uslyšíme ve společenství i jiných skladeb v odpoledních Hudebních galeriích a v sobotním Symfonickém koncertě.

BOHUSLAV VÍTEK