Zpět na titulní stránku

číslo 37

Zpět na titulní stránku

vyšlo 4. 9. 2006

Televizní glosář


...Jany Cimburové

Kde hledat opravdové muže

Ne, už nebudu psát o doktoru Uzlovi, i když reklamy na jeho oblíbený povzbuzovací prostředek doposud obě televizní rady vesele přehlížejí. Budu psát o opravdových chlapech, jimž by na podobnou reklamu stačil jeden jediný pohled. Kdyby ovšem reklamní kreativci byli dost kreativní. Ale to by nesměli mít na očích klapky v podobě vymezení exponovaných vysílacích časů.

Opravdové chlapy, kteří nemusí říct jediné slovo, totiž zpravidla nenajdete v osm večer na Nově či na Primě. Musíte je v programu trpělivě hledat. Prvního takového muže nabídl pondělní filmový klub zařazením snímku Hodná holka (ČT 1, 21. 8.). Jake Gyllenhaal je ještě mladý, ale uhrančivou výmluvnost v pohledu mu nelze upřít. Jeho herectví je přitom navýsost úsporné a civilní.

Kdo vydržel tento drsný příběh až do konce, mohl narazit na další „exemplář“: hudební mág Keith Jarrett umí mluvit nejen očima, ale především klavírem. Jeho hudba může rvát srdce z těla, konejšit, hladit i kousat. Jak právě chce on sám - malý nenápadný mužík s cikánskými předky, jeden z nejlepších klavíristů všech dob.

O dva dny později jsem opět s úžasem hleděla na Josefa Abrháma ve filmu Konečná stanica (ČT 2, 23. 8.), poslouchala jeho dokonale libozvučnou slovenštinu a věřila mu, že opravdu JE tím, koho by někdo jiný jen hrál.

Americké komerční filmy nejsou mým hobby. Nikdy si ale nenechám ujít Šamana se Seanem Connerym. A tak jsem sobotní odpoledne (26. 8.) věnovala zírání na Novu a čekala na okamžik, kdy Sean coby zarputilý doktor vezme hlavní ženskou hrdinku za ruku. U ohně. V noci. Beze slov. Nejerotičtější scéna filmu. Zkrátka a dobře: oduzlujte se a sledujte dobré filmy s dobrými herci. Když nic jiného, aspoň si spravíte náladu...