Zpět na titulní stránku

číslo 39

Zpět na titulní stránku

vyšlo 18. 9. 2006

Nalaďte si


ROZHLASOVÝ DOKUMENT

Čtvrtek 28. září Český rozhlas 3 - Vltava, 15.00

Pod korunou Přemyslovců aneb Slavná královražda

Autor rozhlasového dokumentu o vraždě Václava III. zpracoval toto téma i jako drama. Hrálo se v Olomouci před svatováclavskou katedrálou v den 700. výročí královraždy a vystoupili v něm (zleva) Vlasta Hartlová (Kněžna Libuše), Vladimír T. Gottwald (Václav II.), Jaroslav Krejčí (František Palacký), Petr Kubes (Václav III.) a Vladimír Hrabal (Šašek)Nedávno - 4. srpna uplynulo 700 let od jedné z přelomových událostí našich národních dějin. Po více než čtyřsetleté vládě Přemyslovců byl v Olomouci zavražděn poslední král z legitimní větve této dynastie, ani ne sedmnáctiletý Václav III. Král český, uherský a polský, který převzal vládu po smrti svého otce Václava II. Tím se uzavřela významná kapitola našich dějin, která přinesla ve své vrcholné době vládu nad značnou částí tehdejší Evropy. Okolnosti královraždy a zejména jméno samotného vraha jsou dodnes nejasné. Stalo se tak za Václavova tažení do Polska, kam vyrazil se zemskou hotovostí zkrotit vzpurného polského Vladislava Lokýtka, který dobyl krakovský hrad a povraždil jeho českou posádku. Podle dobových pramenů víme, že ke královraždě došlo v domě děkana Budislava, kde Václav III. v odpoledních hodinách odpočíval. Neznámý vrah mu uštědřil několik ran dýkou, které se staly příčinou smrti mladičkého krále. Stráž jeho tělo na místě rozsekala. Dobové kroniky se v identifikaci osoby vraha rozcházejí. Je ovšem nanejvýš pravděpodobné, že za královraždou nestál pouhý jedinec, nýbrž spíše skupina osob mající na jeho skonu zájem.

Vydejme se tedy v rozhlasovém dokumentu Jana Sulovského Pod korunou Přemyslovců na téměř detektivní pátrání po stopách jedné z nejslavnějších vražd v českých dějinách. Zasvěceným průvodcem nám bude mladý brněnský historik PhDr. Karel Maráz, který se osobnosti krále Václava III. věnuje soustavně a připravuje o ní k vydání knihu. Snaží se zbořit vžitou představu mladého krále jako člověka lehkomyslného, který se věnoval bujarým pitkám s mladými šlechtici a nevěstkám, a nevěnoval dostatečnou pozornost správě státu. Pokud jde o tu poslední výtku, ta je, jak lze písemnými dokumenty doložit, lichá.

Místy, kde se královražda před sedmi staletími odehrála, nás provede olomoucký historik PhDr. Leoš Mlčák, se kterým si prohlédneme Václavské náměstí v Olomouci. Je to pozoruhodné místo nacházející se před vznosnou katedrálou sv. Václava a nedávno otevřeným Arcidiecézním muzeem, na němž se setkává několik architektonických slohů a kterým doslova kráčely dějiny. Ukázky z dobových kronik přečte Josef Bartoň. Režie dokumentu se ujal Michal Bureš. Pořad byl natočen v olomouckém studiu Českého rozhlasu Olomouc. Je příspěvkem ke Dni české státnosti, který je současně svátkem sv. Václava, patrona české země, pocházejícího rovněž z rodu Přemyslovců.

(sul)