Zpět na titulní stránku

číslo 42

Zpět na titulní stránku

vyšlo 9. 10. 2006

Televizní glosář


...Jany Cimburové

Reality show a jiné detektivky

Minule jsem na tomto místě psala o původních televizních seriálech. Ty zaplňují hlavní večerní vysílací časy na všech stanicích. Podíváme-li se mimo tyto hlavní časy, zjistíme, že v nich převládají dva žánry: detektivky či kriminálky a reality show. A protože s trochou nadsázky lze říci, že dobrá reality show je napínavá jako dobrá detektivka, budu dnes psát o obou.

Hnízdem reality show se stala Prima. V současné době jich má na programu nejvíc, i když kvalita je kolísavá. Dlouho očekávaný Trosečník je zajímavý o dost méně než bezzubý prázdninový Bar - a o to více je nákladný. Spolu s Chůvou v akci bych si oba tyto formáty dovedla představit na veřejnoprávní obrazovce. ČT nám místo nich nabízí vyloženě oddechová dvojčata zvaná Udělám cokoli a Hodina pravdy.

Nova inovovala soutěž, jíž bůhvíproč říká také reality show, Česko hledá SuperStar III. Učinila ji napínavější a transparentnější. Velkým kladem je bezesporu i to, že semifinalisté, kteří v minulých řadách soutěží jen letmo prolétli, mají nyní daleko větší šanci na prosazení. Velkou roli tentokrát hrají emoce nikoli individuální, ale hlavně kolektivní. Leoš Mareš se za svou moderátorskou kariéru hodně naučil a teď to zúročuje. V očích mu dál planou poťouchlé ohníčky, ale zároveň prokazuje nebývalou empatii.

Na detektivky a kriminálky mi moc místa nezbylo. Asi nejjasnějším bodem na tomto pomyslném nebi jsou pro mne novátorské americké seriály Kriminálka Las Vegas a Kriminálka Miami. Nejde jen o atraktivní makrozáběry a počítačové triky. Tvůrcům se podařilo propracovat věrohodné postavy i vztahy, k dobrému výsledku určitě přispívají i uvolněné a civilní herecké výkony. Naproti tomu další příběhy Miroslava Sovjáka a Petra Slavíka o obětech zločinu (Živnostník a zejména Nevlastní bratr) se jen stále více zaplétají do podivných psychopatologických hříček, přestávají mě oslovovat.

Autorka je filmová a televizní publicistka