Zpět na titulní stránku

číslo 44

Zpět na titulní stránku

vyšlo 23. 10. 2006

Nalaďte si


SOUZVUK

Neděle 5. listopadu, Český rozhlas 3 - Vltava, 9.30

Skrytá tvář Friedricha Nietzscheho

Jeden z dionýských dithyrambů Friedricha Nietzscheho nese jméno Jen Blázen! Jen básník! Ale kdo je víc? Hledač pravdy? S Nietzschem můžeme říci jen tolik, že člověku nelze žít ani bez pravdy, ani beze lži, především bez lži umění ne.

Friedrich Nietzsche v roce 1862Nietzsche nalezl pro své umělecké nadání nejrůznější vyjadřovací prostředky. Jeho hudebnost ho přivedla až k vlastnímu komponování, a třebaže se leckterý odborník o jeho skladbách vyslovil svrchu, přesto se mnohdy dobře poslouchají a svědčí o Nietzschově hudebním nadání. Podobně přiměl Nietzscheho intenzivní cit pro jazyk k básnění. Přirozeně se jeho talent nejplněji rozvinul ve filosofii, v umění jasného a současně dramatického myšlení. Ale i tady se Nietzsche prosadil jako suverenní jazykový tvůrce, jeho význam pro literaturu německého jazyka bývá srovnáván s významem Lutherovým a Goethovým. Na druhou stranu představuje Nietzschova poezie často zbásněnou, totiž zhuštěnou filosofii.

V rozhlasovém Souzvuku, jak už jeho podtitul Komponovaný dialog písní a básní filosofa napovídá, uslyšíme vzorek Nietzschových uměleckých talentů: jeho písňové skladby, většinou na německé texty jiných básníků, také skladby klavírní a dále překlady jeho básní do češtiny z knihy Dionýské dithyramby a jiné básně, které roku 1998 dvojjazyčně vydalo nakladatelství Aurora. Zatímco své skladby komponoval Nietzsche mladý a zanechal toho, teprve když mu Hans von Bülow, sám skladatel a dirigent, jeho dílo pomluvil jako znásilňování múzy Euterpé, básně Dionýské dithyramby autor sepsal a připravil k tisku z velké části až před samým koncem svého vědomého života roku 1888. Tento poslední rok byl velmi plodný, Nietzsche žil v euforii, jako by na konec ze sebe musel ještě vydat všechnu zář svého jasného i básnivého myšlení v efektním výbuchu. Je to roztančený svět, nabitý lehkostí i vášní, dialog mezi písněmi a básněmi jen-blázna, jen-filosofa.

Písňové skladby Friedricha Nietzscheho, komponované většinou na německé texty jiných básníků, uslyšíte v podání mezzosopranistky Olgy Černé a barytonisty Dietricha Fischera-Dieskaua a taktéž skladby klavírní, jež zahraje klavíristka Marie Vigilante. Režii má Hana Kofránková.

(věk)