číslo 17/2001 |
|
Pro každého něco |
|
ROSTLINY A JEJICH MAGIE
Lilek
nebo také baklažán patří mezi plodové zeleniny jako třeba okurka, rajče nebo meloun. Tato velice stará kulturní rostlina pochází z Indie a Číny. Odtud se dostala mezi 13.-.15. století do jižní Evropy a na Balkán, kde se stala velice oblíbenou zeleninou. Plody obsahují hodně draslíku, železa a hořčíku, dále mangan, měď a zinek. Přítomnost manganu, který je aktivátorem některých enzymů, by mohla dát za pravdu i orientálním pověstem o sexuální stimulaci lilku a jeho příznivému vlivu na regeneraci pohlavních žláz. Co je však skutečně prokázáno, je jeho vliv na snižování cholesterolu v krvi a zlepšování krevního oběhu. Má až o 50 % více vlákniny než například jablko, obsahuje velké množství zdraví prospěšného pektinu. Je to vynikající zelenina při přípravě jídel při redukční dietě. Kuchyňské využití baklažánu je opravdu široké. Ať už to jsou saláty z čerstvých plodů s olejem a kořením nebo teplé pokrmy dušené, smažené, nádivky či pomazánky. Před vlastní úpravou zpravidla zbavíme lilky jejich lehce nahořklé šťávy. Rozkrojíme je a na půl hodiny je ponoříme do osolené vody. Potom opláchneme a osušíme. Lilek s vepřovým masem Salát z pečeného lilku HANA UHLÍŘOVÁ Rady jak zdravě žít získáte v pořadu Poradna o životním stylu, který se vysílá každé úterý na ČRo 2- Praha v 10.37 |