9
vychází 18. 2. 2002

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Za 10 hodin na shledanou aneb Novinky v Padesátníku

Český rozhlas 2 - Praha, 3. března 15.04, 4. března 2.03

Zábavný týdeník Padesátník, který byl přeřazen z nedělního dopoledne do odpoledních hodin, se dočká od 4. března opět nočních repríz! Splní se tak přání řady posluchačů, kteří zatoužili po možnosti nahrát si písničky a scénky, které chtějí mít pro své potěšení v domácím "archivu". Jak já jim rozumím! Vždyť jsem vlastně jedním z nich, s tím rozdílem, že jsem např. zajímavé gramofonové desky začal sbírat už koncem padesátých let a nashromáždil si tak písničky a scénky, které dnes leckdy nejsou k nalezení ani v samotném archivu Supraphonu. Stejným způsobem jsem už začátkem devadesátých let vyhledával zábavné kuriozity a zasuté estrádní či kabaretní scénky v archivu Čs. rozhlasu a od té doby, vždy po nějakém čase, je zařazuji do vysílání, abych se o ně podělil s dalšími pamětníky i nepamětníky.

Padesátníku bude letos v prosinci už deset let. I když skončilo období šemánovických srazů posluchačů tohoto pořadu, budu se přesto od letošního podzimu snažit připravit pro nejvěrnější posluchače a příznivce nějaká nová, příjemná překvapení. Snad mnohé potěší knížka, kterou mi k tomuto výročí hodlá vydat vydavatelství Radioservis (možná i s kazetou), v níž si budete moci přečíst o osudech některých zapomínaných českých umělců - zpěváků, komiků a konferenciérů. Třeba se v souvislosti s touto knížkou podaří v rámci jejího křtu znovu uskutečnit setkání těch "nejurputnějších" přívrženců Padesátníku - kdo ví. Myslím ale, že i ti pasivnější posluchači si letos mohou přijít na své. Už třeba díky přízni, které se mi od loňska dostává od vzdáleného fanouška Padesátníku, velkého muzikologa a sběratele hudebních zajímavostí z celého světa, někdejšího populárního moderátora prof. Peara z rádia ABC v Sydney, dnes "už jen" Johna Peara (původním jménem Václav Hruška Bazika) žijícího a obhospodařujícího svůj obří archiv v australské Manille. John-Václav vyhledává písničkové i hudební legrácky, které mi vždy s vtipným vysvětlujícím komentářem nezištně posílá do Čech, abych se o ně rozdělil právě s posluchači Padesátníku. Ostatně není jediným zahraničním fandou tohoto pořadu; Padesátník má dnes své posluchače v Kalifornii, Kanadě, ve Skandinávii, v Německu, Švýcarsku, Polsku, v různých koutech světa. Jsem rád, že jsem s mnohými z nich díky elektronické poště v častém písemném styku. Jinými slovy - Padesátník v budoucnu nebude přinášet jen zajímavosti z historie české zábavy, ale bude se stále častěji též rozhlížet po tom, jak se bavili a baví lidé jinde ve světě.

Nu ale abych se vrátil zpátky k tomu podstatnému, proč především byl tento článek napsán: Tak tedy od 4. března začíná Český rozhlas zařazovat do nočního vysílání reprízy Padesátníku. Zájemci si je budou moci poslechnout vždy z neděle na pondělí, ve 2.03 hodin, čili deset hodin po odvysílání nedělní premiéry. Těším se tedy s vámi na shledanou i v nočních hodinách!

ONDŘEJ SUCHÝ