9
vyšlo 18. 2. 2002

Petr Altrichter
Milan Fridrich
Petr Nováček

Ivan Hoffman
Rudolf Křesťan

Týdeník Rozhlas

Nové číslo    Archiv 2001   
   Nové číslo         Archiv        


Petr Altrichter


.

Petr Altrichter:
Lidé by se měli vnímat
Frenštát pod Radhoštěm, Ostrava, Brno, Praha, Kostnice, Liverpool - to jsou jen některé záchytné body Petra Altrichtera. Na mapě zeměkoule je jeho cesta dirigenta daleko klikatější a obsáhlejší. Úplný výčet by byl přesnější, ale také nudnější - města a místa a víc nic. V současné době stále platí Kostnice, kde od roku 1993 působí Altrichter jako umělecký ředitel Jihozápadní německé filharmonie, a nově přibylo již dříve obývané Brno. Zde se začátkem roku 2002 ujal postu šéfdirigenta Státní filharmonie Brno.
Říci o Petru Altrichterovi, že nerad o sobě a své práci mluví, je výraz, který platí tak z deseti procent. Jako by cítil, že každé vměstnání jakéhokoliv pocitu a citu do formulek slov mu ubírá na hodnotě. Tady je potřeba trochu něco přiskřípnout, aby se to vešlo do přesně odměřených písmen, a tady zase uždíbnout. A hned se pocit ztenčí a tak nějak smrskne. Navíc stokrát opakovaná slova vyčpívají a ztrácejí svoji původní hodnotu.
Petr Altrichter je výbušný, temperamentní muž s velkými gesty, který si nebere servítky. Petr Altrichter je ale také vnímavý a pokorný
.
.

T Ý D E N Í K    R O Z H L A S - programový a kulturní týdeník ředitelka: Kateřina Steinicová šéfredaktor: Milan Šefl  redaktoři: Jana Matoušková, Agáta Pilátová, Bronislav Pražan, René Kočík  zlom: Danica Valentová a Ludmila Kořínková odbyt: Alena Dohnalová public relations: Jitka Králová  sekretariát: Kateřina Vaňková adresa redakce: Jeseniova 36, 130 00 Praha 3 telefony: sekretariát 22 715 036, 22 711 028, 22 712 616 (fax, zázn.), odbyt 22 713 037 (zázn.).

  Obsah:

  Titulní rozhovor

  Názory, komentáře

  Tipy ČRo

  Rozhl. publicistika

  Frekvence

  Televize a film

  Hudba

  Archiv