číslo 17
vychází 18. 4. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ZÁPISNÍK ZAHRANIČNÍCH ZPRAVODAJŮ

Český rozhlas 1 - Radiožurnál; sobota - premiéra 13.05, repríza ve 22.10

Místo Hitlerova Orlího hnízda luxusní hotel

V Německu byl v březnu slavnostně otevřen unikátní hotel. Leží totiž v oblasti Orlího hnízda, oblíbeného místa odpočinku Adolfa Hitlera a jeho nacistických soukmenovců. Malebné místo v tisícimetrové výšce už po desetiletí láká pozornost turistů nejen kvůli postižení "hnědým morem", ale také proto, že toto území americká armáda využívala k rekreaci svých vojáků a jako dětskou horskou ozdravovnu.

Barevné filmové záběry nacistického vůdce i s jeho milenkou Evou Braunovou na terase horské chaty Wachenfeld, případně místo milenky malé děvče nebo přítel čtvernohý - německý ovčák. Tak zná hitlerovskou pevnost v Alpách pravděpodobně každý.

Führer si vybral Obersalzberg, tisíc metrů nad mořem a nad Královským jezerem, už v roce 1923. O pět let později si chatu Wachenfeld pronajal. Bylo v tom něco symbolického, nejen uchvácenost přírodní scenérií, ale také možnost být v blízkosti rodného Rakouska a přesto v Bavorsku, kde budoucí nacistický vůdce a jeden z největších zločinců lidstva zahájil své vítězné tažení na Reichstag.

Brzy právě zde bylo fakticky druhé ústředí národních socialistů. Na místě dnešního hotelu měl chatu například Hermann Göring. Nové nacistické Beverly Hills přilákalo také Alberta Speera či Martina Bormanna, sem jezdil za Hitlerem Mussolini nebo Chamberlain. Kvůli Hitlerově bezpečnosti a pohodlí, a také výhledu do údolí, byly kdysi zlikvidovány chalupy v okolí. V roce 1943 byl Obersalzberg přeměněn ve faktickou pevnost s bunkry. V roce 1945 Američané Orlí hnízdo rozbombardovali a o sedm let později vyhodili do vzduchu poslední zbytky horské vesnice. Ale nadále to bylo místo, kam ze zvědavosti nebo utajované piety chodily tisíce lidí.

Nyní byl na Adlerhorstu otevřen luxusní hotel mezinárodní sítě InterContinental-Gruppe. A jak tvrdí autoři projektu a investoři, žádné reminiscence na hnědý mor se tu nebudou tolerovat. Výstavba pětihvězdičkového hotelu, který hned první den provozu vzalo útokem na osm tisíc lidí, přišla na 35 milionu eur. Hotel nabízí 138 luxusních pokojů a apartmánů s výhledem na regionální sídlo Berchtesgaden i na nejvyšší horu Watzmann v cenovém rozmezí od 200 do 2 500 eur za noc. K dispozici je také salon krásy, v létě golfové hřiště a nedaleký lyžařský areál Eckerbichl v zimě.

Plány na výstavbu hotelu se objevily teprve před rokem. Architektonicky se jich zhostila mnichovská kancelář Kochta, která stavbu ladila trochu do stylu sedmdesátých let minulého století. Interiér je vyveden ve světlém kameni, tmavém dřevě a teplých barvách, které se nepozorným hostům mohou začít rozplývat před očima, pokud využijí byť jen části nabídky čtyř set různých druhů whisky ve zdejším baru. Realizace se setkala s kritikou, zejména ze strany židovských organizací. Nakonec ale zvítězilo hledisko ekonomické, ročně do této horské oblasti totiž přijede kolem dvou milionů turistů. Jejich počet ovšem stále klesá, vloni o celá 4 procenta, protože kvalita služeb neodpovídá těm, které turistům nabízí sousední Rakousko.

Proto lidé v Berchtesgadenu uvítali stavbu nového luxusního hotelu a dohodu jeho vedení, které společně s mnichovským Historickým ústavem našlo kompromisní řešení ožehavé skvrny minulosti: personál prošel školením o historii, v hotelu má být k dostání také naučná brožura o hrůzách nacistické tyranie. Počítá se především s americkou klientelou, protože právě pro turisty ze Spojených států je návštěva místa spjatého s nacistickou minulostí téměř kultovní záležitostí, stejně jako prohlídka Mozartova Salzburgu v sousedním Rakousku.

Ročně z Ameriky na Orlí hnízdo zamíří na tři sta tisíc návštěvníků. Mnozí z nich přijíždějí za vzpomínkami, protože americká armáda celá léta využívala Obersalzberg k rekreaci svých vojáků rozmístěných v Německu. Tuto oblast od americké armády převzal svobodný bavorský stát teprve v roce 1996. A Institut pro současné dějiny tu hned vybudoval dokumentační středisko NS a instaloval zde unikátní komplexní výstavu o hrůzách nacistické diktatury. "Normální člověk tuto neopakovatelnou scenérii nemůže spojovat s tak strašnou minulostí, je třeba Obersalzberg odmytizovat," soudí jeden ze zdejších hoteliérů a vyjadřuje tak názor více než šedesáti procent dotázaných Němců, kteří výstavbu hotelu schvalují.

DAVID ŠŤÁHLAVSKÝ