číslo
17 |
|
Tipy ČRo |
|
Pátek 29. 4. 2005 Český rozhlas 2 - PÁTEK - 6.45 hodin Termíny řezu peckovin Pravidelné rady zahrádkářům přinášíme v Dobrém jitru. Tentokrát ještě k řezu peckovin. Minule, před týdnem, jsme doporučovali našim zahrádkářům prořezat jádroviny i peckoviny až za zeleného stavu, dokonce až po odkvětu a násadě malých plůdků. Pro peckoviny platí stejné zásady, navíc zimní řez vede často k nadměrnému škodlivému klejotoku. Jestliže ale peckoviny (červené třešně a višně), modré slivoně (švestky atd.) i meruňky a broskvoně dobře odkvetly a už mají slušnou násadu malých plůdků, můžete jejich hlubší řez nebo průklest odložit až na období sklizně nebo brzy po ní: Prostě třešně, švestky, ryngle nebo také meruňky a broskvoně můžete prořezat při sklízení plodů - tedy třeba v srpnu nebo počátkem září .Je to pořád v době zeleného stavu peckovin, a to je v pořádku i bez klejotoku. Každou řeznou ránu zatřete třeba balakrylem nebo kambilanem. (pel) |