číslo 19
vychází 2. 5. 2005

Zpět na obsah         

Rozhlasová publicistika


ROZHLASOVÁ ZÁBAVA

Neděle 15. května, Český rozhlas 2 - Praha, 15.05 hodin

Padesátník ve znamení Eduarda Ingriše

S velkým zpožděním - a přesto však stále ještě včas - si budeme tentokrát několika písničkami v Padesátníku připomínat velmi zvláštní osobnost - Eduarda Ingriše, skladatele operet i oper, symfonické hudby i trampských písní, ale také fotografa a kameramana, mořeplavce, dobrodruha, který po roce 1947 zmizel v Jižní Americe. Teprve po listopadu 1989 jsme se o něm začali dovídat podrobnosti, které někdy až vyrážejí dech. Spřátelil se a spolupracoval s Thorem Hayerdahlem a na vlastnoručně vyrobeném plavidle podnikal podobné dobrodružné cesty jako on. Coby uznávaného fotografa a kameramana si jej vyžádal do filmového štábu, natáčejícího film Stařec a moře, sám Ernest Hemingway. Ingriš fotografoval pro deník The New York Times, působil jako klavírista i jako dirigent velkých hudebních těles. Jeho hudba k filmu The Galant One byla nominována na Oscara.

Hudební skladatel, dirigent a klavírista Eduard IngrišDíky paní Nině Ingrišové a pomoci cestovatele Miroslava Zikmunda (který spolu s Jiřím Hanzelkou byli Ingrišovi přátelé) dostal se více než tunu vážící archiv Eduarda Ingriše přes oceán do naší republiky, konkrétně do Zlína. Zde je v současné době alespoň část toho nejzajímavějšího k vidění v Muzeu jihovýchodní Moravy na výstavě Eduard Ingriš - 100 let. A tady se dostáváme k vysvětlení, proč si na Eduarda Ingriše - ačkoliv na něho budeme vzpomínat v Padesátníku se zpožděním (sto let od jeho narození uplynulo už 11. února) - přesto vzpomeneme ještě včas: výstavu ve Zlíně lze totiž ještě navštívit; končit bude až 22. května. V Padesátníku zazní kromě Ingrišovy nejznámější písně o tom, jak "temně hučí Niagara", v provedení Sester Havelkových ještě další, například v podání skupiny Eldorádo vedené Tomášem Perglem. Nu a zbývá ještě dodat poslední informaci, že Eduard Ingriš se do své staré vlasti už nevrátil. Zemřel v Kalifornii, v roce 1991.

Po malé vzpomínce na Eduarda Ingriše si v tomto Padesátníku alespoň jednou písničkou připomeneme také padesátiny komika Oldřicha Kaisera, které náhodou vycházejí na pondělí 16. května. Pak zabrousíme do archivu rozhlasových aprílových kabaretů šedesátých let (bavit vás budou Jiří Štuchal, Darek Vostřel a Jiří Šašek) a z imaginárního "zlatého fondu" českého humoru a zábavy vylovíme některou ze slavných perel pana Felixe Holzmanna. Také vám zazpívá Josef Zíma a samozřejmě nebude chybět pravidelný Obláček Jana Wericha; tentokrát bude řeč o rybách.

ONDŘEJ SUCHÝ