Ivan Kraus, spisovatel

Biohusy

Že se v poslední době stále častěji obejdeme bez rozumu, zdá se mi nesporné.
Přesvědčil jsem se o tom znovu, když jsem si přečetl v novinách článek o biohusách. Kdesi na německém venkově nějací podnikatelé objížděli sedláky a dotazovali se jich, zda se už přizpůsobili vývoji trhu a zavedli chov biohusí.
Dovedu si představit, jak se asi zemědělci polekali, když je „odborníci“ překvapili tímto dotazem. Muži s obchodními kufírky zřejmě pohotově zalistovali ve svých prospektech a vysvětlili zemědělcům, jak výhodný je chov biohusí, které v nejbližší budoucnosti – díky nově připravovaným nařízením a směrnicím sjednocené Evropy – budou jediným povoleným druhem této drůbeže. Umím si také představit, že tito misionáři svou krátkou přednášku doplnili optimistickými daty, zejména procenty budoucích výnosů a zisků, nebo naopak použili zasvěceně katastrofický tón pro vypočtení ztrát, minusů a bankrotů, když hovořili o tom, že od tolikátého tolikátý nebude už možno normální husy pěstovat na prodej či pro export.
Zemědělec – už dostatečně zmatený každodenními informacemi tisku o problémech evropského zemědělství a znejistělý neustále nově vytvářenými předpisy o správné výživě – jistě nepotřeboval naslouchat informovaným odborníkům z města dlouho. Předpokládám, že sedláka nebylo nutno příliš přemlouvat a smlouvu na nákup většího počtu nového druhu drůbeže rychle podepsal.
Záběry ukazující protestující zemědělce, jak pouštějí prasata, telata nebo ovce na dálnice, rozbíjejí lahve s vínem nebo zapalují nákladní auta s ovocem a zeleninou (bez ohledu na to, zda vozy přijíždějí z Itálie, Francie a Španělska, nebo tam naopak jedou), patří už dlouho ke stálým zprávám evropské televize.
Zdá se, že pokud se můžeme vykázat nějakým znatelným pokrokem, pak především tím, že se o katastrofách dozvídáme všichni najednou a ve stejnou chvíli.
Ve světě, v němž si lze už delší čas koupit biologickou zeleninu, o níž je nám řečeno, že byla vypěstována bez chemických přípravků, tedy pomocí nejnovějšího vynálezu (jinak starého, pravého hnojiva), a za kterou platíme vyšší cenu, protože je údajně méně jedovatá, ale jejíž původ si nemůžeme sami ověřit, v takovém světě se přece nelze divit, že sedláky opustil rozum.
Mám na mysli ten rozum, jemuž se kdysi říkávalo selský.
Ostatně nevidím důvod, proč by si zrovna venkovský sedlák měl uchovat zdravý rozum, když ani ve městech ho není nazbyt.
Pokud jde o „odborníky“ na drůbež, jsem si jist, že se opět uplatní. K obchodnímu úspěchu jim zřejmě postačí, když si příště zvolí jinou trasu, změní jméno firmy a nabídnou místo hus třeba bioslepice, biokrávy nebo biovepře.
Psychóza naší doby jim jen pomůže.
Slovo ekologie je denně skloňováno ve všech pádech a ve všech médiích. Většina ho už dnes bere jako náhradní výraz za slovo nebezpečí. Proto bych se velice divil, kdyby při rostoucím návyku nepoužívat zdravý rozum zůstaly podobné akce omezeny jen na sedláky a zvířata.
Kladu si otázku: kdo by se spokojil jen s dostupným naturjablkem, zdravohruškou, hnojsalátem nebo hygienovodou v plastikových lahvích?
Při denních zprávách o zamořených řekách a mořích se jistě brzy najde víc podnikavých lidí, kteří nám brzy nabídnou celou řadu dalších možností.
Za příplatek budeme mít možnost zajet si po čistořece nebo k naturmoři. Někdo dá přednost zdravohorám, jiný si bude raději šetřit na pobyt v ozonoháji nebo v kyslíkolesu. V létě bude možno chytat proudoryby. Na podzim si zase rádi vyrazíme na čerstvohouby. A v zimě jistě každý, kdo si to bude moci dovolit, odjede někam, kde bude moci postavit svým dětem pravého bělosněhuláka.
„Tak to už je doopravdy konec světa,“ povzdychla si paní, u které si kupuju noviny, když dočetla článek o biohusách.
„Asi máte pravdu,“ ocenil jsem její smysl pro postřeh.
Pak jsem se rozloučil a šel jsem se svým nebiopsem na procházku.
Do přípustně zamořeného vzduchoparku, kde mu mohu házet dřevoklacek.



  O druhém pohledu
 Televizní glosář
 
   Lara Croft vysokých tónů

   
Navštivte
 
   Xaver, Vojcek a jiní Magoři
   Téma