Číslo 31 / 2008.

V TOMTO ČÍSLE:.
Rozhovor s filmovým režisérem.
Bohdanem Slámou.


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 





Rudolf Křesťan, publicista

All inclusive

Mějte si mě za zpozdilého, ale ještě nikdy jsem nezažil zájezd s pobytem all inclusive. Podvědomě se té varianty bojím. Při listování v katalozích cestovních kanceláří se tomu typu vyhýbám jako čert kříži. Přitom nevylučuji, že může jít o výhodný způsob. Ve skutečnosti se nebojím té nabídky, nýbrž sebe sama.
Patřím k lidem, kterým chutná, a nejsem ani proti dobrým nápojům. Obávám se, že možnost neomezené konzumace by mi mohla uškodit. Neradno podporovat přibývání na váze a expanzi zeměpisné šířky vlastního obvodu.
Chápu, když se o pobyty s neomezenou konzumací zajímají hubeňouři. Nic je nevede k tomu, aby si hlídali kila. Naopak jim jen prospěje, když nějaké přibude. Kdysi jsem k nim taky patřil. V dětství mě rodiče posílali o prázdninách na výkrm k babičce na Vysočinu do vesnice Hluboké, kde mi bylo podstrojováno celodenním all inclusive.

Vedle vydatných venkovských jídel tam bylo při ruce i nešizené mléko, čerstvě utlučené máslo z máselnice a taky sádlo na chleba se škvarkovým bonusem. Na blízkých stromech i množství třešní a jablek. Zdají-li se vám jednotlivé složky gastronomicky poněkud nesourodé, máte opravdu, ale to už k nabídce all inclusive patří.
Vedle hubeňourů je takovýto druh zájezdů nepochybně lákavý i pro některé jedince z opačného pólu. Tedy pro lidi při těle, kteří si v létě v cizině někde u moře chtějí vyzkoušet svou pevnou vůli. Představuji si, že takový člověk může úmyslně zvolit pobyt s možností průběžné konzumace, kterou si pak odpírá a je hrdý, že odolal nástrahám. Taková prověrka charakteru si zaslouží úctu. Podobně jako stateční lidé, kteří doma navzdory rozličným chutím neotevřou v noci ledničku, která taky obsahuje nabídku all inclusive.
Zmíněné zájezdy mohou ochránit některé shánčlivé klienty před zlozvykem odnášet si od švédských stolů při opouštění restaurace potají něco „na potom“. Riskují tím, že se ztrapňují. Předpokládám, že při celodenním all inclusive není zapotřebí myslet na nějaké potom. Teoreticky by tak mělo odpadnout nutkání brát si do ruky něco pod rukou.
Je možné, že určitá část zájemců o tento typ pobytů se rekrutuje z jedinců, kteří jsou stoupenci hesla, že je správné jíst často. Lékaři sice upřesňují „často a méně“, ale proč ne někdy taky „často a do sytosti“? Po návratu z dovolené může dotyčný člověk oprávněně říkat sousedům, že dovolenou – doslova – trávil.

Další skupinu zájemců mohou tvořit stoupenci zásady, že v létě se má hodně pít. Pravda, netýká se to zrovna alkoholu, i on však bývá lákavou součástí nabídek all inclusive. A hostitele přece nelze urazit. Ctitelé trvalého přísunu toho druhu nápojů požádají před odjezdem z domova souseda, ať jim zalévá kytky, aby pak po dojezdu k cíli mohli zalévat sebe.
Nesmí však dojít ke zradě. Klient jedné cestovní kanceláře si nedávno stěžoval v novinách, že k nabídce mu byla slibována neomezená konzumace alkoholu v baru u bazénu, ale skutek utek. Na místě zjistil, že dotyčný bar je zrovna v rekonstrukci a provizorně nabízí své služby jen do jedenácté hodiny dopolední. Pak barmana vystřídali zedníci.

Dalším druhem zájemců o takové zájezdy mohou být rodiče, kteří chtějí mít na chvíli pokoj od svých dětí. Ne snad, že by je směrovali k požívání alkoholu. Existuje i takzvané dětské all inclusive, které nabízí neomezenou spotřebu džusů, palačinek a zmrzlin. Domnívám se, že tímto způsobem lze zaujmout nejedno děcko. Výsledně může jít i o pedagogický dopad: když se dítěti po šesté zmrzlině udělá zle, možná si pro zbytek života zapamatuje, že člověk se nemusí nezřízeně ládovat, i když je to (zdánlivě) zadarmo.

Je tu však ještě další skupina. Ta se skládá z lidí rozumných a soudných. Umějí s nabídkou all inclusive zacházet a dokážou s ní soužít jako plnohodnotné bytosti. Právě k nim bych se někdy v budoucnu chtěl přiřadit. Ano, toužím stát se svobodným jedincem takříkaje nad věcí, který se nedá vláčet a smýkat chuťovými svody, nýbrž uvážlivě využívá předestřenou pestrou gastronomickou nabídku. Přiznávám, že zatím stále ještě váhám v obavě, že bych propadl do některé z jiných riskantních skupin.
Zvlášť bych nechtěl spadnout do té, jejíž existenci také předpokládám. Odhaduji, že na takové zájezdy zákonitě budou jezdit i stoupenci vytváření rekordů v pojídání či popíjení toho či onoho. Tedy jedinci, jejichž snem je dostat se do Guinnessovy bible.
Jsem si dobře vědom, že pojídačské disciplíny nejsou zrovna vábné. Natož estetické. Ale přiznávám, že ve školní jídelně jsem se jednou takové tajné klukovské soutěže taky zúčastnil. Odehrála se jen tak mezi námi spolužáky, a to v oboru kynutých povidlových knedlíků neboli blbounů. Kuchařky tehdy zřejmě udělaly nějakou početní chybu a navařily jich moc, takže možnost nášupu byla neomezená. Od té doby nemohu povidlové knedlíky ani vidět.

Ani v rámci all inclusive bych po nich nesáhl.

Jinak ale po všem, a obávám se, že nezřízeně a nad míru. Včetně plodů moře s chobotnicemi. Těch jsem se ve školní jídelně nikdy nepřejedl.


  Jak to vidí Leo Pavlát                  Marné putování proti proudu času                    Itálie očekávaná i překvapující