|
Fair trade je férový obchod
Většina z nás se v kavárně nebo v obchodě s potravinami už
jistě setkala s anglickým souslovím fair trade, označujícím
výrobky dovážené většinou z exotických zemí. V doslovném
překladu do češtiny je to spravedlivý obchod, ale co si pod
tím představit? Co je fair play, to ví každý – ale fair trade?
Možná byste čekali, že vám budu vyprávět příběh chudého
rolníka z Bangladéše nebo z některé africké země, jemuž bohatý
Evropan zajistil relativně důstojný život. Ale já vám místo
toho představím dva příběhy lidí ze střední Evropy, pro které
se „spravedlivý obchod“ stal bez nadsázky smyslem života.
Nejhorších bylo prvních patnáct let
Rakousko
bylo v osmdesátých letech – ostatně stejně jako dnes –
blahobytnou spokojenou zemí. O to větší otřes zažil
osmnáctiletý Karl Pirsch z malého štýrského městečka
Niklasdorf při své cestě do Bangladéše. Setkání s netušeným
rozměrem lidské bídy jej vedlo k úvahám, jak propastný rozdíl
v kvalitě života rovnocenných lidských bytostí alespoň trochu
zmírnit. Podařilo se mu dovézt do Bangladéše nějaké šicí
stroje, ale brzy zjistil, že stejně důležité jako zajistit
lidem práci je postarat se o odbyt jejich výrobků, jinak
veškerá námaha vyjde doztracena.
Karl Pirsch skončil práci u renomované německé firmy a na
živnostenském úřadě se pokusil vysvětlit, v jakém oboru hodlá
podnikat. Nikdo tehdy nechápal, o co mu jde, a tak dostal
oprávnění vykonávat běžnou obchodní činnost.
Pak začalo pomalé sbírání zkušeností. Startovní kapitál činil
pět tisíc šilinků, za což si čerstvý podnikatel koupil starou
dodávku a objednal první várku košíkářského zboží z druhého
konce světa. Takto vybaven začal objíždět mše a církevní
slavnosti po okolí a vysvětloval, co to je fair trade a proč
by si lidé, kteří soucítí se svými bližními, měli koupit právě
tyhle výrobky. Jeho první kanceláří byl vyřazený železniční
vagon z roku 1937, který stál na odstavné koleji na
niklasdorfském nádraží. Chybějící skladovací prostory vyřešil
Karl Pirsch jednoduše: zarovnal košíky a dalším proutěným
zbožím celý domek svých rodičů od garáže až po ložnici.
Trvalo dlouho, než se mu podařilo uspět alespoň tak, aby to
stačilo na obživu. Je paradox, že podnikatel v jednom z
nejbohatších států světa, veden snahou pomáhat lidem v
rozvojových zemích, sám žil často na samé hranici chudoby. Aby
se nemusel vzdát svého záměru, nejednou po nocích roznášel
reklamní letáky. „Nejhorších bylo prvních patnáct let,“ říká
jeho manželka, se kterou má tři děti.
Po dvaceti letech tvrdé práce má firma průkopníka myšlenky
fair trade roční obrat téměř pět milionů eur a dává práci pěti
tisícům lidí v rozvojovém světě. Čerstvě otevřené firemní
sídlo je celoevropským unikátem: jedná se o první pasivní
stavbu určenou pro jiné než obytné účely ve střední Evropě.
Náklady na vytápění tří tisíc metrů čtverečních využitelné
plochy činí dva tisíce eur ročně, což je částka, kterou u nás
za topení zaplatí mnozí majitelé rodinného domku.
Tento „dům budoucnosti“ je zároveň ztělesněním programu fair
trade: úcta k přírodě i lidem, maximální ohled na přírodní i
lidské zdroje, snaha o zachování harmonie mezi člověkem a
přírodou i mezi lidmi navzájem. A také důkazem toho, že – i
když se to nestává příliš často – lidská snaha vedená čistými
úmysly může být korunována úspěchem.
Přestaňme sponzorovat bohaté
Někdy
se fair trade zaměňuje s prodejem bioproduktů, ale v tomto
systému výroby a prodeje jde nejen o zdraví kupujících. Cílem
fair trade je podpora lidí v rozvojových zemích, kteří jsou
nuceni prodávat svou pracovní sílu za zlomek její reálné
hodnoty, a tím „sponzorují“ blahobyt bohatých zemí. To
nejdůležitější na celé věci je uzavírání pracovních smluv na
dlouhou dobu a zároveň garance takové výkupní ceny, která
výrobcům zajistí trvalý důstojný zdroj příjmu. Veškeré
náležitosti smlouvy kontrolují zástupci mezinárodní
certifikační organizace, kteří poté kontrolují i kvalitu zboží
a také jeho pohyb z místa výroby až na pulty obchodů. Nemůže
se tak například stát, že by zboží dodané v systému fair trade
bylo v evropských skladech doplněno o zboží dovezené v
„normálním“ režimu.
Jedině výrobky, které projdou touto náročnou několikastupňovou
kontrolou, smějí nést autorizované logo mezinárodní asociace
pro fair trade. Pokud si tedy koupíte čokoládu nebo balíček
kávy, označené modrým a zeleným lístkem a nápisem FAIRTRADE,
můžete si být jisti, že tím pomáháte nikoli akcionářům obřího
potravinářského koncernu, ale konkrétním sběračům kakaových
nebo kávových bobů.
„Bio“ kvalita takového zboží vyplývá mimo jiné z faktu, že
fair trade odmítá drancování jak lidských, tak přírodních
zdrojů. Nadnárodní koncerny se většinou chovají násilnicky:
přijdou, vydrancují lidské zdroje i přírodu za pomoci techniky
a chemie a zase jdou dál. Rolníci se ocitají bez práce a
nemají možnost odstěhovat se za ní jinam. Jednou z funkcí fair
trade je i to, že přebírá a revitalizuje plantáže, které
postihla pohroma v podobě „nájezdu“ takové firmy.
Začalo to v Mariazellu
Člověku
se ani nechce věřit, že v dravém světě byznysu se mohou
pohybovat idealisté typu Karla Pirsche. Příběh Jiřího Sládka,
rodáka z Moravy, dokazuje, že to možné je nejen v Rakousku.
Neobsahuje tolik melodramatických příměsí jako příběh jeho
rakouského předchůdce, ale v tom základním se oba shodují:
jednoho dne přišel okamžik zlomu, kdy bylo nutné odstřihnout
se od dosavadního způsobu uvažování a vsadit vše na jednu
kartu. Ta chvíle nastala nedlouho poté, co Jiří Sládek dovršil
pětatřicátý rok svého života. Psala se devadesátá léta
minulého století a Rakousko, kde tehdy pracoval v managementu
dřevařského podniku, bylo prototypem sebejistého blahobytu.
Stačilo jen pokračovat v nastoupené dráze, vyměňovat domy,
auta, hodinky za lepší a lepší značky.
„Jenomže já měl intenzivní pocit, že se svým životem musím
něco udělat, a začal jsem hledat alternativu. Jednou jsme se s
manželkou v rakouském poutním místě Mariazell schovali před
špatným počasím do malého obchůdku, který nabízel výrobky fair
trade. Začal jsem se vyptávat, v čem tento systém spočívá, jak
se mohou uživit, kdo je podporuje a tak dále. Muž za pultem mi
vysvětlil, že na všechno si jeho rodinná firma musí vydělat
sama a že jejich zboží má přidanou hodnotu pro lidi, kteří
nechtějí být lhostejní k bídě jiných.“ To bylo přesně to, co
pan Sládek podvědomě hledal. Zeptal se muže, který se mu
představil jako Karl Pirsch, jestli má kontakty na země bývalé
východní Evropy, a nabídl pomoc. Dozvěděl se, že rozšíření
působnosti firmy do tohoto regionu je v plánu a že jeho
nabídka přichází v pravý čas.
V Česku byl v té době fair trade prakticky neznámý pojem.
Firma pana Sládka začínala stejně jako pár let předtím podnik
Karla Pirsche téměř od nuly. Na rozdíl od něj nikoli s
proutěným zbožím, ale s kávou, čajem, čokoládou, marmeládami,
rýží, kakaem, vínem, džusy. První, koho oslovili, byli
zákazníci obchodů s bioprodukty, pak přišly na řadu kavárny a
restaurace. „Vždy záleží na zájmu majitelů. Když této myšlence
nevěří a nechtějí se jí zabývat, nemají výrobky fair trade
úspěch. Ale když jim je blízká a zaujme je, přenesou zaujetí
pro věc i na své zákazníky.“´
Jak udělat svět lepším místem pro život
Dnes firma pana Sládka zásobuje kolem sto padesáti obchodů a
zájem o výrobky fair trade stále roste – i proto, že nejsou o
mnoho dražší než srovnatelné zboží vyráběné „klasickým
způsobem“. Jak je to možné? Stačí si odpovědět na otázku, proč
zboží dovážené tisíce kilometrů stojí stejně, ale často i
méně, než plodiny vyprodukované u nás doma. Banány,
mandarinky, čaj, ale stejně tak košíkářské, textilní nebo
keramické výrobky, to vše se v rozvojových zemích vyrábí za
podmínek, které by ve vyspělých zemích nebyly možné. Máme
zákony zakazující dětskou práci, osmnáctihodinovou pracovní
dobu, porušování dohod o odměňování, bezohledné drancování
přírodních zdrojů. Ale zato někteří z nás umí bezvadně
převádět zisk do daňových rájů, cestovat tryskáči za
zábavou... Stačí, aby poměr mezi výrobními náklady a ziskem
byl rozumně upraven, a najednou si na své přijdou nejen ti,
kdo stojí na začátku cesty, ale hlouběji do kapsy kupodivu
nemusí sáhnout ani lidé s výrobky fair trade v nákupních
košících. A byznysmeni? Namísto hangáru pro své tryskáče mohou
otevřít firemní sídlo, jehož provozní náklady by utáhl majitel
každého rodinného domku...
Milan Pokorný
|