|
Stanislav
Bernard, podnikatel
a pivovarník
Tak jako Češi fandí až za hrob Spartě nebo Slávii, jeden čas
pili Prazdroj nebo Budvar. Jak jste na tom vy – jste spíš
příznivcem plzeňského, nebo budějovického piva?
Cizí piva piju ne proto, že bych si na nich chtěl pochutnat,
ale abych věděl a mohl srovnávat. Když se ptáte konkrétně na
tyhle dvě značky, tak obě dvě „můžu“. Samozřejmě jsou
totálně odlišné, plzeňské je hořké, Budvar je spíš dosladka.
Na Budvaru si vážím toho, že se v něm neuchýlili k
velkovýrobním zjednodušeným postupům a snaží se pivo dělat
pořád tradičně. Někoho po něm může bolet hlava, což je dáno
použitím kvasnic, které dlouho zrají. Ale Budvar stále
vnímám jako poctivé pivo.
Často používáte termín „europivo“ – jako výraz pro nápoj bez
charakteru. Proč velké pivovary své pivo unifikují? Je v tom
pohodlnost, nebo špatný podnikatelský záměr?
Je v tom jen snaha vydělat. Europivo je zprůměrovaný
výrobek, který nemá zjevné vady, ale ničím vás neosloví, je
to nuda, šeď. Já si nepředstavuju pivní velmoc jako zemi,
kde z každého druhého pivovaru teče stejné nebo podobné
pivo, jako třeba dneska v Rakousku. Pivní velmoc je země,
kde má každé pivo jinou chuť.
Může mít kvalitní český pivovar zahraničního vlastníka?
V roce 2014 je podle mého bytostného přesvědčení úplně
jedno, kdo pivovar vlastní. Ale už vůbec není jedno, co tím
sleduje. Pokud je základním cílem majitele zisk, tak se to
někde pozná. A to se netýká jen piva, ale jakékoli lidské
činnosti. Pokud jsou vaší hlavní motivací peníze, tak budete
mít – ať chcete, nebo nechcete – k podnikání jiný přístup
než ten, komu jde o spokojenost zákazníka, dobré řemeslo
nebo službu.
Ale i podnikatel, který dbá předně o řemeslo, chce
vydělávat. Vám o to snad nejde?
Nemáme zisk na prvním místě. Naší snahou vždy bylo vařit co
možná nejkvalitnější pivo, to za prvé. Druhý cíl je budovat
obdivovanou, kultovní značku, která rozhodně nestojí v řadě.
A až na dalším místě je naše ekonomické zdraví. Bohužel,
řada nadnárodních korporací má jiné priority. Jsem dokonce
přesvědčen, že mnoho výrobků se dnes vyrábí úmyslně s
omezenou trvanlivostí, aby si člověk po nějaké době musel
koupit výrobek nový. Mám pocit, že se obecně vytrácí
globální poctivost.
To nezní zrovna optimisticky…
Nezní. Ale já jsem na druhé straně přesvědčen, že přibývá
lidí, kterým to vadí. A že to kyvadlo, které se už léta
vychyluje směrem k penězům, se začne díky poptávce po
kvalitním zboží vychylovat zase na druhou stranu. Jen je
škoda, že ho nelze ustálit v optimální poloze.
V době, kdy jste začínali, bylo české pivo spojováno s
fotbalem a vulgárními kresbičkami humoristy Urbana. Proč
jste zvolili jinou mediální strategii?
My jsme taky mívali reklamu na venkovních zápasech fotbalové
reprezentace, ale časem jsme od toho ustoupili a dneska už
bych do toho nešel. Jestliže chcete budovat obdivovanou
značku, tak je vcelku nepřirozené vázat se na masový sport,
natož na současný český reprezentační fotbal. Protože
spojíte-li se s něčím podprůměrným, degradujete tím svou
značku.
Není běžné, aby se pivovar jmenoval podle vlastníka. Byla v
tom rozhodnutí vaše ješitnost, kus exhibicionismu?
Víte, jak to bylo? V roce 1991 jsme s mými společníky Pepou
Vávrou a Rudou Šmejkalem vydražili zkrachovalý pivovar. Na
krku jsme měli 52 milionů dluhu, ze sta procent jsme to
platili z úvěru. Já zastavil i rodný dům ve Slezsku, kde
tehdy žila manželka. Do toho jsme neměli značku, protože
pokračovat s původním názvem nešlo, humpolecké pivo mělo
totálně zkaženou pověst. A když jednou Ruda Šmejkal vyloženě
plácnul do vzduchu, ať se to teda jmenuje Bernard, proběhlo
mi hlavou, že to nezní špatně. Navíc se název nemusel
překládat a neznamenal v nějakém cizím jazyce něco úplně
jiného – jako třeba ETA… Tak jsem na kývnul, tohle byla ta
moje ješitnost. A teprve v dalších letech jsme začali
reklamu pivovaru spojovat s mojí osobou.
Český pivní trh v posledních letech výrazně ovlivnil boom
minipivovarů. Je to zdravý trend? A jak moc se obáváte
konkurence?
Kdybych se malých pivovarů bál, tak bych pro ně v roce 1995
neprosadil sníženou spotřební daň, která jejich boom
umožnila. Pokud by se to nestalo, šli bychom cestou
Holandska či Dánska, kde zbyly tři velké značky, asi deset
malých průmyslových pivovarů a možná pár desítek
minipivovarů. Česká realita je taková, že je zde
průmyslových pivovarů přes čtyřicet a minipivovarů dvě stě
třicet. Tím se zachovala konkurence a pestrost.
Jaký je rozdíl mezi malým pivovarem a minipivovarem?
Malý pivovar primárně vaří pro trh, byť třeba jen v
regionálním měřítku. A minipivovar je pivovar hospodského
typu, který vaří pivo přímo pro tu hospodu, v níž se nalézá,
případně pro pár dalších hospod kolem.
Netajíte se odporem k některým projevům pivní ne-kultury.
Řadíte mezi ně stáčení piva do PET lahví. Co se s pivem v „petce“
stane?
Nejde mi o to, co se s pivem v PET lahvi stane. Mám bytostný
odpor proti plnění piva do umělých hmot. Jenom tím, že se
pivo stočí do PET lahve, se degraduje jako nápoj. Představte
si, kdyby se moselské víno stáčelo do krabic. Myslíte, že by
ho někdo ve světě koupil?
Co ještě patří k českým pivním nešvarům?
Nemluvil bych o nešvaru, spíš o důsledku historie – mám na
mysli to poměrně široce rozšířené přesvědčení, že české pivo
je nejlepší na světě. Částečně je to pravda v kategorii
ležáků. Jenže představíme-li si pivní spektrum jako košatou
lípu, tak ležák je jen jedna širší větev. Další větve jsou
stouty, aly, bocky, uzená piva z Bamberku a spousta jiných
druhů a poddruhů. To, že je tady nikdo nezná, je dědictví
komunismu, kdy se nesmělo cestovat a zavíral se jeden
pivovar za druhým. Před válkou se tu vařilo pivo v asi
čtyřech stovkách pivovarů, v roce 1989 jich zbylo už jen
sedmdesát.
Jak se díváte na ovocná piva, radlery, mixy piva a limonády
– je to jen krátkodechý boom, nebo určitý signál, trend v
pivním podnikání?
Trend to určitě není. Jakmile se trh začal s krizí propadat,
začaly pivovary vymýšlet, jak to zastavit. My jsme segment
ovocných piv sami otevřeli naší Švestkou a Višní, to bylo
někdy v roce 2008, 2009. Ta piva jsou dražší, protože do
nich dáváme skutečně ovocné šťávy, a ne ochucovadla. Nicméně
módní vlna opadla, loni v létě už radlery netáhly. Myslím,
že pivní mixy na trhu zůstanou, ale rozhodně nebudou
představovat základ trhu.
V čem naopak vidíte budoucnost českého piva?
Přijdou nové druhy. Bernard letos vstoupí na trh s alem,
tedy svrchně kvašeným pivem. Bude mít chuť do ovocna a vonět
bude koriandrem. A postupně začnou přicházet nové a nové
druhy. Protože i ten konzervatismus, o kterém jsme se
bavili, zvolna slábne.
Vaše pivo Bernard není nejlevnější…
A ani nebude, to vás můžu ujistit.
Existuje cenová hranice, za kterou byste už nechtěl jít?
Ale jděte, cenu piva přece neurčuje Bernard, tu určuje trh.
Žádnou hranici, o které mluvíte, neznám, cena vychází z
interakce mezi nabídkou a poptávkou. My se na tom samozřejmě
podílíme, protože filozofií Bernardu je vařit co
nejkvalitnější možné pivo, čemuž odpovídá nejvyšší možná
cena. Lidově a výstižně řečeno: Prodáváme tak draze, jak jen
to jde, ale ani o halíř dráž.
Pocházíte ze Slezska, ale podnikání vás přesídlilo na
Vysočinu. Považujete se po těch dvaceti letech za
humpoleckého patriota? Netáhne vás to do rodného kraje?
Asi se nemusíme bavit o tom, že když někde vyrůstáte a
žijete tam přes třicet roků, tak tam znáte každý šutr. Víte,
ve kterém potoce jsou pstruzi, kde rostou ty nejkrásnější
hřiby a kam se jít koupat k řece. Slezsko, to je moje
srdeční záležitost. Humpolec mám taky hrozně rád, je to
nezadlužené a skvěle vybavené město, položené v nádherné
přírodě Vysočiny. Ze začátku jsem byl naplavenina, navíc
jsem si koupil místní pivovar, takže jsem to neměl lehké –
vládla tu obrovská závist. Ale po tom skoro čtvrstoletí už
mě lidi berou asi o dost jinak než dřív.
Bernard se pyšní přídomkem „rodinný pivovar“. Prý to bylo
víceméně z nouze?
To snad ani ne, ale je fakt, že když jsme začínali,
potřebovali jsme firmu nastartovat. A v pivovaru pořád
pracovali i lidi, kteří ho dovedli k jeho špatné pověsti.
Najali jsme proto řadu rodinných příslušníků. Pepa Vávra měl
bráchu, který dělal v JZD mechanizátora, tak jsme ho
přivedli k nám na údržbu. Pepův druhý brácha šel stáčet
sudy. Jeho manželka byla inženýrka kvasné chemie, tak šla
dělat šéfovou laboratoře. Moje žena, která učila matiku a
fyziku, se za pochodu rekvalifikovala na účetní a začala
šéfovat ekonomickému oddělení. A syn kvůli pivovaru ekonomii
vystudoval a dnes tu pracuje jako můj zástupce.
Jste znám jako pivovarník, ale i jako spoluzakladatel
Nadačního fondu proti korupci. Působíte v něm po boku Karla
Janečka, kterého část veřejnosti vidí téměř jako novodobého
mesiáše. Jak ho vnímáte vy?
Karel je člověk, který díky svému nadání dokáže vydělat
spoustu peněz. To je dar, který dostal do vínku. On ale své
miliony nepoužívá ke korumpování politiků jako spousta
jiných, v tomto kontextu nikoli podnikatelů, ale zlodějů.
Naopak – ty velké peníze využívá k tomu, aby pohnul
společností pozitivním směrem. Někdy to asi dělá trochu
naivním způsobem, ale bez určité dávky téhle naivity a
nadšení není možné změnit vůbec nic. Pokud budeme pragmatiky
a pesimisty, tak to tu bude pořád stejné.
Milan Šefl, publicista
Foto archiv
Kompletní verzi interview najdete v tištěném vydání Týdeníku
Rozhlas, vychází 14. 7. |